Guvernul a votat schimbarea clasei Consulatului R.Moldova în orașul Odesa din Ucraina, acordând misiunii diplomatice clasa de „Consulat General”. Hotărârea a fost aprobată în cadrul ședinței de azi a Executivului.

Propunerea de avansare a clasei Consulatului de la Odesa își are originea în anul 2021, pentru care argumentele primare au fost:

  • existența unor relații dinamice cu regiunea Odesa, bazate pe cooperarea inter-regională și transfrontalieră;
  • majorarea fluxului serviciilor consulare;
  • importanța apărării și promovării continue a intereselor RM în regiunea respectivă;
  • necesitatea aprofundării colaborării în domeniul comercial-economic și menținerii legăturilor cultural-umanitare;
  • necesitatea protejării drepturilor și intereselor cetățenilor moldoveni, inclusiv a membrilor comunității moldovenești din regiunile Odesa, Nikolaev și Herson.

După schimbarea situației din Ucraina din februarie 2022, aceste argumente rămân a fi valabile, fortificându-se și mai mult la capitolul necesității protejării intereselor cetățenilor statului nostru, care sunt în regiune, a necesității protejării proprietăților pe care Republica Moldova le deține în această regiune, dar și a colaborării transfrontaliere. Un alt argument plauzibil este și faptul că, din toate misiunile consulare din Odesa doar misiunea consulară a Republicii Moldova deține clasa de consulat (simplu), în contextul în care toate 9 oficii consulare ale altor state acreditate la Odesa activează cu statut de Consulat General, având în componența lor nu doar funcționari consulari, dar și diplomați responsabili de cooperarea comercial economică, inclusiv navală sau de aspecte culturale, sociale și umanitare, etc.”, se arată în Nota informativă a proiectului.