Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, anunță că autoritățile de la Chișinău așteaptă ca Gazprom să respecte prevederile contractuale cu Moldovagaz și să aplice noua formulă la furnizarea gazelor naturale în R.Moldova. Potrivit demnitarului, începând cu 1 octombrie formula de calcul al costului gazelor ar urma să fie modificată, ceea ce ar urma să ducă la o scădere a prețului cu circa 45%.

Pe 1 octombrie, peste două zile, ar trebui să fie aplicată noua fomulă de calcul al costului gazelor naturale, conform contractului semnat anul trecut cu Gazprom. Asta înseamnă că Republica Moldova ar urma să plătească în jur de 1050 USD pentru o mie m3 de gaz. În prezent, plătim în jur de 1880 USD. Adică vom avea un preț mai bun. Ne așteptăm ca Gazprom să respecte contractul semnat cu Moldovagaz”, a scris el.

Spînu a precizat că având în vedere criza gazelor la nivel mondial și faptul că Gazprom nu a confirmat până azi continuitatea livrărilor, Guvernul se pregătește de câteva scenarii pentru a diminua aceste riscuri.

Ce facem:

- cumpărăm păcură pentru Termoelectrica;
- creștem stocurile de gaz;
- întreprindem măsuri pentru reducerea consumului;
- Energocom se pregătește pentru a achiziționa gaz de pe piață;
- alte măsuri conform planului de pregătire pentru sezonul de încălzire aprobat de Guvern”, a adăugat vicepremierul.

Șeful MIDR a mai menționat că interesul primordial al autorităților este ca cetățenii moldoveni să trăiască în pace, în siguranță, să aibă venituri bune și stabile: „De aceea, este important să rezistăm. De aceea, este important să acționăm ca o țară unită. De aceea, vom continua să avem grijă de cetățenii noștri și de viitorul țării noastre”.