Președintele R. Moldova Maia Sandu vede victoria Ucrainei în războiul cu Rusia drept un context favorabil pentru reglementarea conflictului transnistrean.

„Premize pot apărea atunci când Ucraina va câștiga acest război. Eu întotdeauna am spus că acest conflict poate fi rezolvat atunci când apare o oportunitate geopolitică și noi trebuie să fim gata pentru această oportunitate geopolitică. Deci în moment când Ucraina câștigă războiul atunci poate să apară o oportunitate geopolitică și, repet, atunci trebuie să fim gata pentru această oportunitate. La moment eu nu văd condiții de rezolvare pașnică a acestui conflict, or condiția noastră principală este rezolvarea pașnică a conflictuluiș. Pentru noi acum e important să menținem pacea și pe malul drept și pe malul stând al Nistrului”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV. 

Pe parcursul ultimilor 30 de ani, conflictul transnistrean a fost instrumentalizat de către Federația Rusă pentru a-și crește influența în regiune și exercita presiune asupra autorităților de la Chișinău. Diferendul transnistrean deține un rol important pe agenda de politică internă și externă a R. Moldova. Deși procesul de negocieri pe marginea acestui conflict a cunoscut anumite progrese de-a lungul timpului, rezultate notabile în direcția reglementării acestuia nu au fost înregistrare.