Acordarea statutului de candidat al Republicii Moldova la UE este o realizare importantă, însă, din păcate, în mentalul colectiv al moldovenilor, aderarea la prosperul spațiu european a fost și este echivalent cu libera circulație a persoanelor, susține fostul prim-ministru, Vlad Filat. Potrivit politicianului, anume din acest motiv, vestea că R.Moldova a devenit țară candidat nu a produs decât foarte puțină emoție, în special pentru cei care știu ce presupune statutul de membru al comunității europene.

Pentru cei mai mulți moldoveni, aderarea la UE s-a produs atunci când s-au ridicat vizele. Mai mult, actuala guvernare pare pregătită doar pentru beneficiile statutului de țară membru decât cum să obțină acest statut. De fapt, analizând condițiile puse de Comisia Europeană, dar nevociferate de Consiliul European, datorită intervenției României, putem spune că suntem la fel de departe de UE ca și Georgia, statutul de țară candidat fiind mai mult un semnal politic de a arăta că Ucraina și R.Moldova nu au fost abandonate în fața militarismului rus decât o intenție clară de a ne primi”, a scris Filat.

Fostul premier precizează că, din nefericire, R.Moldova poate începe negocierile, dacă va îndeplini condițiile Comisiei Europene, cel mai devreme în toamna anului viitor, „iar pilonul principal, echipa de negociatori, nici măcar nu a fost constituită, pentru ceea ce se presupune a fi un adevărat examen al statului nostru”.

Datorită schimbărilor din blocul comunitar, fără o grăbire a procesului de aderare prin demararea negocierilor riscăm să rămânem precum Turcia, un etern candidat la Uniunea Europeană. Totodată, fără o politică internă bună nu putem avea o politică externă bună și din acest motiv singularizarea PAS și a Maiei Sandu, ruperea de ceilalți actori politici poate duce la distrugerea pe termen lung a întregului sistem politic cu consecința revenirii unei stângi revanșarde și supusă intereselor străine. În final, aderarea la UE se face de către Republica Moldova, nu de Maia Sandu, PAS, sau un alt partid. Aderarea la Uniunea Europeană este și trebuie să fie un efort național nu o cursă politico-electorală!”, a adăugat politicianul.

Amintim că R.Moldova a devenit țară candidat pentru aderarea la UE pe 23 iunie 2022. Comisia Europeană a venit și cu un set de recomandări către autoritățile de la Chișinău, printre care reforma justiției, lupta cu corupția și criminalitatea organizată.

Deschide și: DOC // Opinia Comisiei Europene privind cererea de aderare a R. Moldova la UE. Cu ce recomandări vine