Președintele R. Moldova Maia Sandu a venit cu o reacție la protestele răspândite larg în Iran împotriva regimului islamist după uciderea unei tinere arestate de poliție, pentru că nu a respectat codul vestimentar al Republicii Islamice.

„Urmărim cu profundă îngrijorare represiunea violentă a protestului larg răspândit în Iran pentru libertatea civilă. Condamn ferm folosirea violenței împotriva femeilor, care are ca rezultat multe răniri și pierderi de vieți omenești. Drepturile femeilor sunt drepturile omului; ar trebui respectate”, scrie Maia Sandu pe Twitter. 

Iranienii au ieșit în stradă pentru a zecea noapte consecutivă pentru a protesta împotriva regimului islamist după uciderea Mahsei Amini. Bilanțul oficial al deceselor arată că cel puțin 41 de oameni au fost uciși de când au început tensiunile, majoritatea dintre aceștia fiind protestatari. 

Proteste în solidaritate cu femeile iraniene și cu protestatarii au fost organizatee la Atena, Berlin, Bruxelles, Istanbul, Madrid, Paris și New York.

Manifestaţiile au izbucnit la 16 septembrie, ziua în care a murit Mahsa Amini, arestată la 13 septembrie, la Teheran, deoarece „purta haine necorespunzătoare”, de către poliţia moravurilor, o unitate însărcinată cu aplicarea unui cod vestimentar strict pentru femei în Republica Islamică a Iranului.

Aceste manifestaţii sunt cele mai mari din Iran de la cele din noiembrie 2019, cauzate de creşterea preţului la benzină, în plină criză economică, care au afectat o sută de oraşe şi au fost sever reprimate (230 de morţi, conform unui raport oficial, peste 300, potrivit Amnesty International).