Kremlinul este mulțumit de viziunile lui Igor Dodon privind reglementarea conflictului transnistrean. Potrivit purtătorului de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, declarațiile lui Dodon din care reiese că Chișinăul trebuie să negocieze problema cu Tiraspolul, reprezintă un pas pozitiv, care ar putea duce la soluționarea problemei.

Peskov a fost întrebat de jurnaliști dacă vorba ar fi despre revenirea la „planul Kozak”, care a fost discutat în urmă cu 10 ani, însă purtătorul de cuvânt a răspuns că „deocamdată nu s-a vorbit despre planul Kozak”, transmite Ria.ru. Iar agenția rusă TASS, a menționat chiar în titlul unei știri, cu același subiect, despre faptul că Kremlinul deocamdată n-a pus în discuție revenirea la planul Kozak, pentru reglementarea conflictului tranistrean.

 

„Acest lucru reprezintă un pas foarte pozitiv, care ar putea contribui la soluționarea acestei probleme”, a declarat Dmitri Peskov, ca răspuns la întrebarea dacă, după declarațiile lui Dodon, Kremlinul așteaptă progrese în reglementarea conflictului transnistrean, și dacă problema a fost discutată și cu președintele Federației Ruse.

 „Anterior, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a declarat că este gata pentru o cooperare constructivă cu conducerea autoproclamatei republici”, a mai adăugat Peskov.

Rusia în calitate de mediator al conflictului, a propus un plan de soluționare a conflictului încă în 2003. Atunci,  fostul viceprim-ministru al Federației Ruse, Dmitri  Kozak, a pregătit un plan de soluționare definitivă a conflictului dintre Republica Moldova și regimul separatist din Transnistria, prin constituirea a unui stat moldovenesc federal asimetric. Acesta mai prevedea staționarea trupelor rusești pe teritoriul Moldovei pentru încă 20 de ani (până în 2023), dar planul a fost respinsă de către partea moldovenească.