Unul dintre subiectele discutate la ședința de sâmbătă a Consiliului Suprem de Securitate a fost posibila sistare de către Gazprom a livrărilor de gaze naturale către R. Moldova. Potrivit președintelui Maia Sandu, autoritățile nu au certitudinea că gigantul energetic rusesc va respecta contractul cu Moldovagaz.

În sectorul energetic, nu avem certitudinea că Gazprom va respecta contractul cu Moldovagaz. Amintim că, din 1 octombrie, conform contractului, prețul de achiziție a gazelor trebuie să fie semnificativ mai mic. Autoritățile statului sunt pregătite să acționeze în orice situație, după scenariile pregătite anterior. Cetățenii vor avea sprijinul Guvernului și în această iarnă, așa cum l-au avut în iarna trecută” a declarat șeful statului.

Potrivit Maiei Sandu, R. Moldova ”are rezerve de gaze naturale doar pentru luna octombrie”. Președintele a precizat că instituțiile statului urmează să decidă ce vor întreprinde mai departe.

În cadrul ședinței CSS s-a mai vorbit și despre schimbările care pot surveni în regiune și în R. Moldova, în rezultatul anunțurilor făcute de Federația Rusă referitor la mobilizarea parțială, referendumurile secesioniste în regiunile ucrainene sub controlul armatei Federației Ruse și eventuala utilizare a armelor neconvenționale.

Consiliul Suprem de Securitate a aprobat o serie de recomandări, inclusiv:

-         creșterea vigilenței și actualizarea planurilor de acțiuni, corespunzător noilor riscuri;

-         monitorizarea mai riguroasă a situației din regiunea transnistreană și descurajarea implicării populației din această zonă în activități de mobilizare desfășurate de Federația Rusă;

-         pregătirea pentru un eventual flux sporit de refugiați;

-         aprovizionarea cu resurse energetice alternative, în cazuri de urgență;

-         verificarea planurilor de contingență în caz de incidente nucleare.

Deschide și: Șeful statului, despre riscul ca Rusia să folosească armele nucleare: Este puțin probabil, dar nu imposibil

Amintim că Vladimir Putin a anunţat săptămâna trecută mobilizarea parţială în contextul conflictului din Ucraina şi a ameninţat Occidentul cu armele nucleare deţinute de Rusia.

În acest context, Maia Sandu a mai avertizat că moldovenii care dețin și pașaportul rusesc riscă să rămână fără cetățenia R. Moldova dacă vor lupta de partea agresorului în războiul din Ucraina. 

Deschide și: Sandu: Moldovenii care dețin și pașaportul rusesc ar putea rămâne fără cetățenia R. Moldova dacă se vor înrola în armata agresorului