Agenda vizitei de lucru a ministrului de Externe, Nicu Popescu, la New York la segmentul înalt al sesiunii a 77-a a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, a continuat cu întrevederi bilaterale cu Nikos Dendias, ministrul afacerilor externe al Greciei, Nikola Selaković, ministrul afacerilor externe al Serbiei, Mevlüt Çavuşoğlu, ministrul afacerilor externe al Turciei, Ayman Al Safadi, viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și expatriaților al Iordaniei, Subrahmanyam Jaishankar, ministrul afacerilor externe al Indiei și Rania Al-Mashat, ministra cooperării internaționale a Republicii Arabe Egipt, șefa diplomației islandeze Thórdís Kolbrún Reykfjörd Gylfadóttir și ministrul de externe austriac Alexander Schallenberg.

Vicepremierul Nicu Popescu a mai participat la Reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Inițiativei Central Europene (ICE), eveniment organizat sub patronajul președinției bulgare din cadrul organizației noastre.

Oficialul moldovean a fost în calitate de invitat special al României la evenimentul de predare a mandatului de președinție a Comunității Democrațiilor din partea ministrului de externe al României, Bogdan Aurescu, către ministrul afacerilor externe al Canadei, Mélanie Joly, în cadrul unei ceremonii desfășurate la New York.

Vicepremierul Nicu Popescu a reprezentat țara noastră la recepția găzduită de președintele SUA Joe Biden, în cinstea șefilor delegațiilor naționale cu prilejul Segmentului înalt al Adunării Generale ONU.

De asemenea, ministrul Nicu Popescu a participat la evenimentul găzduit de secretarul general al Organizației Internaționale a Francofoniei.

Totodată, vicepremierul Nicu Popescu a efectuat un schimb de opinii cu oficiali americani: Mark Simakovsky, asistentul adjunct al administratorului USAID responsabil pentru Europa și Eurasia, Eric Swalwell, membru al Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, Comitetul special pentru informații și președinte al subcomitetului pentru modernizarea și pregătirea serviciilor de informații, Derek Chollet, consilier al Departamentului de Stat și Robin L. Dunnigan, asistenta adjunctă a secretarului de stat pentru afaceri europene și euroasiatice.

Tradițional, la New York, șeful diplomației moldovenești a discutat cu directoratul organizaţiilor evreieşti internaționale, inclusiv Congresul Evreiesc Mondial și Comitetul American Evreiesc. M-am referit la progresul politicilor naționale de promovare a toleranței și nediscriminării, relatând despre acțiunile întreprinse de țara noastră pe dimensiunea educației, cercetării și comemorării Holocaustului.

Vicepremierul Nicu Popescu a avut o întrevedere cu Nikos Dendias, ministrul afacerilor externe al Greciei, cu care a discutat despre agenda de reforme pentru parcursul ireversibil de aderare europeană a Republicii Moldova, implementarea de către autorități a planului de acțiuni prin cei 9 pași solicitați de către Comisia Europeană și alinierea politicii noastre interne și externe la valorile europene pe care le împărtășesc cetățenii Republicii Moldova.

Ministrul Nicu Popescu s-a întâlnit la New-York cu Nikola Selaković, ministrul afacerilor externe al Serbiei, amândoi exprimând interesul pentru fortificarea dialogului moldo-sârb în special pe dimensiunea economică.

„Am convenit să începem negocierile pentru un acord care să ofere prețuri mai accesibile pentru serviciile de roaming, achitate de cetățenii ce călătoresc între statele noastre.

Vom face și un schimb de vizite bilaterale la Chișinău și Belgrad pentru dinamizarea dialogului moldo-sârb”. - a declarat oficialul moldovean.

La New York, vicepremierul Nicu Popescu s-a întâlnit cu omologul său turc Mevlüt Çavuşoğlu, ministrul afacerilor externe al Turciei. Oficialii au efectuat sinteza vizitelor reciproce la nivel înalt din ultimii ani, dar și necesitatea valorificării continue a cooperării strategice dintre ambele țări, în special pe dimensiunea economică, investițională și turism.

„Am stabilit noi obiective de cooperare pentru următoarea perioadă, inclusiv asigurarea securității energetice, impactul socio-economic al războiului și alte subiecte de interes comun.

Am abordat cu domnul ministru evoluția de securitate în regiune, Turcia având un rol important în identificarea de soluții pentru criza alimentară globală cauzată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei”. – a declarat ministrul Nicu Popescu.

Vicepremierul Nicu Popescu a avut o întrevedere în premieră cu Ayman Al Safadi, viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și expatriaților al Iordaniei, țară cu care marcăm în acest an aniversarea a 25-a de la stabilirea relațiilor diplomatice.

„Ne-am propus să lucrăm împreună cu echipele noastre la promovarea turismului, creșterea exporturilor produselor agroalimentare moldovenești în Iordania și sporirea contactelor între oamenii de afaceri din statele noastre”. - a subliniat ministrul Nicu Popescu.

La New York, ministrul Nicu Popescu s-a întâlnit cu omologul său indian Subrahmanyam Jaishankar, ministrul afacerilor externe al Indiei.

În anul când marcăm a 30-a aniversare de la stabilirea relațiilor diplomatice, oficialii au convenit să fortifice dialogul bilateral, precum și interacțiunea pe plan multilateral.

„Am transmis interesul fermierilor și exportatorilor noștri de a accesa mai liber piața indiană, în special exportul de fructe, solicitând susținerea autorităților de la New Delhi.

La fel, întru promovarea diplomației economice moldo-indiene, am stabilit să facem vizite ale oamenilor de afaceri și să intensificăm cooperarea comercială.

Am mai propus extinderea dialogului și în alte subiecte de interes reciproc, precum digitalizarea agriculturii, cel medical și educațional”. - a subliniat vicepremierul Nicu Popescu.

Continuăm să dezvoltăm relații mutual benefice cu țările lumii. Vicepremierul Nicu Popescu a avut o întrevedere cu ministra cooperării internaționale a Republicii Arabe Egipt, Rania Al-Mashat.

Un subiect de interes sporit l-a constituit relansarea negocierilor în vederea semnării Acordului de comerț liber, care va contribui substanțial la consolidarea relațiilor comercial-economice între țările noastre și va genera noi oportunități pentru sectorul agrar, interesat de piața egipteană.

Ministrul Nicu Popescu a participat la New York la Reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Inițiativei Central Europene (ICE), eveniment organizat sub patronajul președinției bulgare din cadrul organizației noastre.

„I-am transmis șefului diplomației de la Sofia, Nikolay Milkov, aprecierea pentru activitatea și eforturile depuse în realizarea obiectivelor trasate, în pofida constrângerilor și evoluțiilor geopolitice din regiune.

Reuniunea de nivel înalt ne-a oferit posibilitatea să vorbim despre modalitățile de consolidare a relațiilor dintre statele membre, toate țările participante fiind profund ancorate în proiectul european, dorindu-ne ca acest efort să fie fortificat și sub egida președinției țării noastre care va începe în anul viitor.

În cadrul evenimentului am reafirmat angajamentul Republicii Moldova, în calitate de stat candidat pentru aderare la UE, pentru promovarea și implementarea proiectelor regionale, cu impact direct pentru dezvoltarea economică a țărilor noastre”. - a spus vicepremierul Nicu Popescu.

În cadrul întrevederii la New York cu Mark Simakovsky, asistentul adjunct al administratorului USAID responsabil pentru Europa și Eurasia, vicepremierul Nicu Popescu s-a referit la proiectele care contribuie la îmbunătățirea nivelului de trai, asigurarea unei guvernări democratice, accelerarea creșterii sectorului privat și nu mai puțin important, sprijinirea reformei justiției, rezilienței energetice și presei independente din Republica Moldova.

Ministrul Nicu Popescu vorbit cu Eric Swalwell, membru al Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, Comitetul special pentru informații și președinte al subcomitetului pentru modernizarea și pregătirea serviciilor de informații.

„Discuțiile au vizat susținerea bi-partizană a rezoluțiilor votate în legislativul SUA, care exprimă suport pentru cetățenii țării noastre în eforturile noastre de a consolida buna guvernare, de a stârpi corupția, de a sprijini reziliența energetică, asigurarea stabilității, securității cibernetice și protejarea integrității teritoriale a țării noastre”. - a declarat oficialul moldovean.

Ministrul Nicu Popescu a participat în calitate de invitat special al României la evenimentul de predare a mandatului de președinție a Comunității Democrațiilor din partea ministrului de externe al României, Bogdan Aurescu, către ministrul afacerilor externe al Canadei, Mélanie Joly, în cadrul unei ceremonii desfășurate la ONU.