Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Radu Marian, demontează unul din exemplele de propagandă ale comuniștilor și socialiștilor, pe care aceștia l-au adus drept „argument” în dezbaterea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Gavrilița și pentru care au solicitat demisia Executivului. Este vorba despre prețurile din R. Moldova și Ucraina, despre care inițiatorii moțiunii de cenzură au sugerat că la noi acestea ar fi de două ori mai mari decât în țara vecină.

Radu Marian a calificat afirmațiile socialiștilor ca fiind manipulări și a adus exemple concrete de produse din ambele țări care au prețuri similare, mai ieftine, sau cu puțin mai scumpe.
„Despre prețurile de la noi vs. prețurile din Ucraina!
Inevitabil, moțiunea de cenzură a socialiștilor împotriva Guvernului Gavriliță a picat! Opoziția a plecat cu coada între picioare după o prestație excelentă în plen a doamnei Prim-ministru. Desigur, nu s-a lăsat fără minciuni din partea socialiștilor & comuniștilor. Prim-ministra a zis corect: „Moțiunea a fost 0% despre soluții, și 100% propagandă”.
O să dau un exemplu de propagandă și o să-l demontez mai jos. BîCS spune că prețurile la produse alimentare în Moldova ar fi cu „100% - 200%” mai mari decât în Ucraina. E una din cele mai des repetate manipulări ale lor.
Adevărul e că majoritatea produselor au prețuri similare în aceste două țări. Sunt produse care sunt mai ieftine la noi: de ex. uleiul în medie costă 34.9 lei în Moldova, 35 lei în Ucraina; pâinea simplă – 5.50 lei în Moldova, 6.45 lei în Ucraina: un litru de motorină costă 26 lei în Moldova, și 28.3 lei în Ucraina. Sunt și produse care sunt mai scumpe la noi, ouăle costă cu 10 lei mai mult la noi, iar un kg de carne de pui este cu 20 lei mai scump. Puteți vedea o comparație între prețurile din Chișinău și Kiev pe site-ul numbeo.com, o să vă convingeți de similaritatea prețurilor”, scrie Radu Marian pe Facebook. 
Deputatul s-a referit și la prețul gazului, care într-adevăr este mai scump în R. Moldova, dat fiind faptul că Ucraina are gaz propriu.
„Ceea ce e într-adevăr mult mai scump la noi comparativ cu Ucraina este tariful la gaze naturale, care este de aproape de 5 ori mai scump. Motivul într-o propoziție este următorul: Ucraina are gaz propriu și poate regula mai ușor piața internă, iar noi suntem dependenți de importuri. Ucraina produce 70% din necesarul său de gaz și nu depinde de evoluția prețurilor internațional, restul necesităților fiind acoperite printr-un contract pe termen lung, la preț fix, semnat cu mulți ani în urmă cu Slovacia”, precizează Radu Marian. 
Parlamentarul a comentat și situația R. Moldova privind aprovizionarea cu gaze, subliniind că actualul contract semnat cu Gazprom este mai avantajos, însă situația pe piața europeană este dramatică. 
„Noi suntem total dependenți de importuri. Foștii guvernanți pro-ruși semnau anterior contracte pe un an, iar cel din ianuarie 2021 în general a fost semnat la preț de piață. Când am venit noi la guvernare, trebuie să negociem alt contract. Chiar dacă prezentul contract este mai avantajos decât cel semnat de guvernul lui Dodon, situația pe piața europeană este cu mult mai dramatică acum decât era vreodată. Tariful foarte mare la gaze naturale din țara noastră împinge în mod decisiv inflația în sus. Avem o inflație mai mare ca în Ucraina (34% comparativ cu 22%), în special din cauza prețului mare la gaze. Mai mult decât atât, din cauza războiului, economia Ucrainei suferă enorm, s-a redus dramatic cererea & consumul, ceea ce duce inclusiv reducerea prețurilor pentru produsele pe care Ucraina le produce în abundență, cum ar fi ouăle și carnea de pui. Sper că așa am răspuns și la întrebarea „de ce în Ucraina, țară aflată în război, prețul la gaz este mult mai mic””, explică deputatul. 
Amintim că, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Gavrilița, înaintată de deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), a picat. După patru ore de dezbateri în plenul Parlamentului, moțiunea a fost respinsă. 
În raportul prezentat în fața deputaților șefa Executivului a vorbit despre acțiunile Guvernului și reacțiile prompte la multiplele crize care au lovit țara noastră, dar și despre reformele îndrăznețe, care au adus Republica Moldova mai aproape de Uniunea Europeană. De asemenea, Natalia Gavrilița a trecut în revistă principalele realizări ale Guvernului, orientate spre beneficiul cetățenilor.