Însărcinatul cu afaceri ad interim al Federației Ruse la Chișinău a fost convocat la Ministerul de Externe pentru a oferi explicații în legătură cu declarațiile șefului diplomației ruse, Serghei Lavrov. Acesta a spus ieri, în cadrul maratonului educațional ”Cunoștințe”, că Moscova va face totul pentru a proteja interesele populației rusofone din R. Moldova, iar autoritățile de la Chișinău ar evita un dialog direct cu Tiraspolul pentru că și-ar dori soluționarea conflictului pe altă cale decât cea diplomatică.

În acest sens, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Chișinău, Daniel Vodă, a publicat un comunicat pe Facebook în care i-a reamintit părții ruse că legislația Republicii Moldova garantează drepturile și libertățile fundamentale ale omului.

Vorbitorilor de limbă rusă, ucraineană, găgăuză, bulgară și ai altor minorități etnice le sunt respectate drepturile în conformitate cu principiile democratice, iar în cazul vorbitorilor de limba rusă menționați în declarație, nu au fost semnalate la instituțiile abilitate în țara noastră încălcări ale drepturilor acestora” a scris Vodă.
Totodată, purtătorul de cuvânt al MAEIE a declarat că autoritățile de la Chișinău ”reiterează atașamentul pentru metodele pașnice, diplomatice și bazate pe dialog atât pentru reintegrarea țării cât și în dialogul cu Federația Rusă privind retragerea trupelor ruse staționate ilegal pe teritoriul țării noastre. Oricare alte speculații le considerăm neîntemeiate”.