R. Moldova ar trebui să se concentreze pe asigurarea standardelor de calitate ale produselor sale agricole la nivelul cerințelor fitosanitare rusești și să nu caute motive politice imaginare în embargoul la produsele vegetale impus de Rosselhoznadzor. Declarația a fost făcută de directorul adjunct al Departamentului de Informații și Presă al Ministerului rus de Externe, Ivan Neceaev, citat de TASS.

Diplomatul a atras atenția asupra deciziei din 15 august a Rosselhoznadzorului de a restricționa temporar importul de produse vegetale din toate raioanele R. Moldova, cu excepția regiunii separatiste transnistrene. Potrivit lui, motivul acestei decizii a fost detectarea repetată a obiectelor de carantină periculoase în produsele din R. Moldova.

Încercările părții moldovenești de a găsi o componentă politică ne provoacă nedumerire. Rosselhoznadzor a vorbit deja pe acest subiect într-un comunicat, în care a subliniat că măsuri de protecție echivalente se aplică tuturor țărilor ale căror produse nu îndeplinesc cerințele fitosanitare rusești. Astfel, încercările de politizare a problemelor pur practice ale cooperării bilaterale sunt întreprinse chiar de partea moldovenească. Îndemnăm Chișinăul să nu caute pisica neagră în camera întunecată, mai ales dacă aceasta nu este acolo” a spus el.

Ieri, președintele Maia Sandu a declarat că există suspiciuni că interdicția de import a produselor agricole moldovenești, aplicată de partea rusă, are justificare politică.

Iar ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a anunțat că așteaptă un răspuns din partea Rosselhoznadzor cu privire la calitatea fructelor și legumelor din R. Moldova până la sfârșitul săptămânii viitoare.

Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse (Rosselhoznadzor) a anunțat că din 15 august sistează „temporar” importul de fructe și legume provenite din aproape toate raioanele R. Moldova, inclusiv din autonomia găgăuză. Potrivit autorităților fitosanitare din Rusia, starea produselor vegetale din Moldova nu corespund reglementărilor, fiind depistați 5 dăunători de carantină în loturile importate. Excepție fac doar raioanele din stânga Nistrului.