Avocații deputatului Partidului Politic Șor, Marina Tauber, susțin că dosarul în care este învinuită parlamentara se bazează în mare parte pe presupuneri și insinuări, iar deciziile de plasare în arest preventiv și prelungire a arestului preventiv în Penitenciarul nr.13 sunt abuzive. Ei spun că clienta lor este deținut politic, întrucât intenționat e închisă în celulă pentru a i se închide gura. Avocații solicită pentru vineri, 19 august, o întrevedere cu șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, „pentru a-i demonstra prin probe, documente și acte că nu este o necesitate de detenție a Marinei Tauber în Penitenciarul nr.13”.

Într-o conferință de presă la IPN, avocatul Aureliu Colenco a spus că nu există temei legal pentru arest, măsură extremă din Codul de procedură penală. Dreptul Marinei Tauber la apărare și la un proces echitabil este încălcat. Clienta sa intenționat este privată de dreptul de a vorbi cu presa și este redusă la tăcere, fiind izolată în penitenciar.

Avocatul a mai spus că timp de 30 de zile, cât timp Marina Tauber se află în izolare în celulă, nu a fost niciodată interogată. În demersul de prelungire a restului nu au fost indicate probe noi. Nicio probă anexată nu indică că Marina Tauber a avut tangențe cu învinuirile imputate.

Când Marina Tauber se afla peste hotare, știa că se vor întreprinde acțiuni în privința sa, că va fi arestată, dar s-a întors în țară. Aceasta demonstrează că persoana nu fuge de organele de anchetă. Nu există motive să se creadă că Marina Tauber ar putea fugi, distruge probe sau să influențeze mersul anchetei, a remarcat avocatul.

Avocații deputatei au mai comunicat că au primit o declarație scrisă de peste hotare, confirmată notarial, în care  artistul Filip Kirkorov declară că nu a primit bani (pretinși a fi plătiți din fondurile ilegale ale Partidului Șor), dar instanța nu a acceptat-o. De asemenea, a fost interogată persoana care a semnat contractul cu Filip Kirkorov și  cu alți muzicieni, aceasta declarând că „nu au primit bani de la nimeni și la nimeni nu a dat bani”.

Completând cele spuse de colegul său, avocatul Denis Calaida a menționat că, oricât de solidă ar fi poziția apărării, într-o astfel de cauză ea nu va fi luată în considerare și vor fi ignorate toate argumentele. Soluțiile luate de magistrați sunt abstracte, fără vreo legătură cu acțiunile clientei lor. Avocatul consideră că se încalcă toate principiile la aplicarea măsurii de arest.

Un alt avocat, Iulian Balan, a remarcat că guvernarea din Republica Moldova e montată pe atac dur și abuziv împotriva oponenților săi, sub stindarde și lozinci false. S-a uitat despre  prezumția nevinovăției, iar politicul decide cine e vinovat și cine e nevinovat.

Avocatul Vadim Banaru a acuzat jocuri de culise în Procuratura Anticorupție, spunând că unii procurori care gestionează dosarul urmează să primească remunerări neoficiale, cu ulterioară avansare în carieră.