Decizia autorităților de la Moscova de a interzice importul fructelor și legumelor din R.Moldova ar avea o conotație politică. De această părere este viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu.

Demnitarul a declarat în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune că a văzut anunțul Serviciului fitosanitar rus (Rosselhoznadzor), însă nu a avut ocazia să discute cu colegii de la Ministerul Agriculturii situația creată.

Ceea ce pot spune eu este că în Republica Moldova, anterior ani de zile la rând au fost introduse restricții împotriva exporturilor noastre pe piața din Federația Rusă din motive politice. Anterior acest lucru s-a făcut cu regularitate”, a declarat el la Moldova 1.

La fel, Popescu a precizat că produsele vegetale din R.Moldova sunt competitive și solicitate pe mai multe piețe internaționale.

Putem spune că Republica Moldova are fructe și legume competitive pe piețele internaționale care sunt exportate pe piața Uniunii Europene”, a adăugat el.

Amintim că Rosselhoznadzor a interzis, începând cu 15 august, importul unor produse vegetale din aproape toate raioanele R. Moldova din cauza așa ziselor „încălcări repetate ale standardelor de calitate”.

Detalii: Sunt mai dulci merele ”vasalilor” Moscovei! Rusia interzice importul produselor vegetale din R. Moldova, însă nu și din Transnistria

Contactați de reporterii Deschide.MD, reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au comunicat că, până la această oră, nu au primit nicio informație oficială din partea Rosselhoznadzor privind decizia de a interzice importul produselor vegetale din R.Moldova.

Detalii: Reacția ANSA după ce Moscova a interzis importul fructelor și legumelor din R.Moldova

În cadrul ședinței Guvernului din 10 august, prim-ministrul Natalia Gavrilița a declarat că autoritățile de la Chișinău trebuie să se preocupe de calitatea produselor, dar și să caute noi piețe de desfacere.

Detalii: Natalia Gavrilița, după ce Moscova a interzis importul fructelor și legumelor din R.Moldova: Să luăm în serios ceea ce a fost semnalat