Igor Dodon, împreună cu ex-premierul Ion Chicu și fostul ministru al agriculturii, Ion Perju, ar fi intenționat în anul 2020 să preia datoria regiunii transnistrene pentru gazele naturale consumate în ultimii 30 de ani, însă acest lucru nu le-a reușit. Potrivit speakerului Legislativului, ar fi vorba de circa 8 miliarde de dolari.

Demnitarul a precizat că schema de preluare a datoriei Transnistriei de către cetățenii de pe malul drept putea fi realizată ca urmare a creării comisiei interguvernamentale moldo-ruse, co-președintele căreia din partea R.Moldova a fost Ion Perju.

Partea dreaptă 30 de ani a plătit exemplar, partea stângă în 30 de ani a acumulat datorii de 8 miliarde de dolari, despre care până în 2020 nimeni nu și-a permis nici să admită teoretic analiza sau discutarea preluării datoriei de malul drept. Iată că în 2020 s-a găsit un «trio» – Dodon, Chicu și Perju, care prin instrumentul numit Perju au semnat un protocol (așa-numita comisie interguvernamentală), prin care au admis ideea că părțile s-ar putea așeza ca noi să luăm în calcul preluarea datoriei. Până atunci nimeni nu și-a permis, numai acești trei indivizi au avut tupeul atunci să facă acest lucru”, a spus Grosu în cadrul unui interviu pentru Vocea Basarabiei.

Speakerul Parlamentului a precizat că în cazul în care cei trei ar fi reușit, toate bunurile statului ar fi fost vândute pentru achitarea datoriei respective: „Eu cred că ar fi vândut totul și ne-ar fi vândut pe 30 de ani înainte pentru datoriile pe care le acumula altcineva”.

De menționat că Ion Perju a deținut funcția de consilier prezidențial în domeniul agroindustrial și al administrației publice în anii 2016-2019 – perioada în care Dodon a deținut funcția de președinte. Ulterior, în perioada 2019-2021, Perju a ocupat funcția de ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în Guvernul condus de Ion Chicu.

Precizăm că Perju este cunoscut ca fiind unul dintre persoanele de încredere ale lui Igor Dodon, fiind responsabil de relația cu Rusia. Perju a fost și cel care mereu îl însoțea pe Dodon la Moscova.