În pofida unor crize fără precedent, guvernarea reușește să păzească R. Moldova de rele, să fie alături de oameni pentru a diminua impactul scumpirilor globale și să fie hotărâtă în lupta cu corupția. Declarația a fost făcută de premierul Natalia Gavrilița în cadrul unei adresări video către cetățeni cu ocazia împlinirii unui an de la învestirea cabinetului de miniștri. 

Șefa executivului a enumerat provocările cu care s-a confruntat guvernarea în acest an, vorbind despre războiul din Ucraina, criza energetică și cea a prețurilor.

În această perioadă complicată, noi am fost alături de oameni. Am crescut pensiile, alocațiile sociale, salariul minim, salariul de bază în sectorul public, am oferit compensații la factura de gaz și la căldură. Am crescut mărimea ajutorului pentru perioada rece a anului și l-am acordat unui număr mai mare de oameni, la 230 de mii de familii. Am deblocat asistența externă și am depus un efort diplomatic major pentru a obține statutul de țară candidată la aderarea la UE. Am fost alături de afaceri, am crescut semnificativ fondul de subvenții în agricultură și am compensat agricultorilor accizul la motorină. Am oferit companiilor subvenții pentru consumul de gaz. Am obținut liberalizarea transportului rutier în UE și creșterea cotelor de export pentru produsele noastre în UE. Am crescut capacitatea trecerii frontierei pentru mărfuri în contextul crizei logistice create de blocarea porturilor ucrainene” a declarat Gavrilița.

Premierul a vorbit și despre asistența oferită localităților, amintind despre programul ”Satul European” în cadrul căruia 492 de sate din R. Moldova vor primi 2 miliarde de lei pentru proiecte de dezcoltare, sisteme de alimentare cu apă și canalizare, iluminare, săli de sport, cămine culturale, investiții în energia alternativă și izolare termică.

Am dublat bugetele pentru drumuri în localități, oferind primarilor mai multă putere pentru a rezolva problemele satelor și orașelor. Am inițiat proiecte mari de infrastructură, care vor contribui la dezvoltarea țării. Linia electrică Vulcănești-Chișinău, pod rutier peste Prut la Ungheni, reabilitarea tronsonului de cale ferată spre Giurgiulești, spitale regionale la Cahul și Bălți și multe alte proiecte. Construim rapid un pod plutitor la Leova, punând, în același timp, bazele pentru un pod permanent” a menționat șefa executivului.

Ea a vorbit și despre succesele înregistrate în curățarea justiției, lucru ce a provocat deblocarea marelor dosare de corupție.

Am schimbat legea ca să fie posibilă judecarea criminalilor în lipsa lor și confiscarea extinsă a averilor. Am făcut ordine în întreprinderile de stat și, majoritatea din ele, după ce au fost furate masiv în ultimele decenii, în acest an vor ieși cu profituri record. Am apărat interesul oamenilor în instanțele internaționale și am câștigat arbitrajul în privința aeroportului. Noi am menținut stabilitatea internă și am gestionat riscurile de securitate” a mai declarat Gavrilița.

Premierul a avertizat că urmează o perioadă complicată, în special pentru regiunea noastră și a îndemnat oamenii să nu se lase influențați de ”cei care ne vor răul, care vor să ne aducă războiul la noi acasă și caută să învrăjbească oamenii”. Ea a promis că, în septembrie, executivul său va veni cu noi inițiative pentru oameni și agenți economici.

Vom ieși din aceste crize cu bine, calmi, raționali, responsabili și solidari unii cu alții” a conchis premierul Natalia Gavrilița.