Obținerea statutului de țară candidată pentru aderarea la UE reflectă credibilitatea de care se bucură R. Moldova după ani de izolare diplomatică. Declarația a fost făcută de premierul Natalia Gavrilița în cadrul ședinței speciale la un an de mandat, în cadrul căreia fiecare ministru și-a prezentat raportul de activitate. Șeful cabinetului de miniștri a menționat că Guvernul a fost nevoit să lucreze ”ca niște pompieri care sting focul”, în contextul războiului din Ucraina, a crizei pandemice și a creșterii prețurilor.

Cu toate acestea, Gavrilița a declarat că executivul a făcut echipă bună cu Parlamentul și președintele pentru ”a pune R. Moldova pe calea cea dreaptă”.

Obținerea statutului de țară candidată pentru aderarea la UE reflectă credibilitatea de care ne bucurăm după ani de izolare diplomatică. Știm cu toții că, în absența unei astfel de credibilități, nu ar fi fost posibil nici sprijinul acordat de UE, nici de statele membre cum ar fi România, Franța, Germania sau Polonia sau de ceilalți parteneri de dezvoltare. La ședința comună cu Guvernul României, pe care am organizat-o împreună, pentru prima dată la Chișinău, pe 11 februarie curent, am relansat colaborarea care s-a dovedit atât de necesară, cu proiecte concrete în beneficiul cetățenilor noștri care se văd în fiecare zi, cum ar fi reducerea tarifelor de roaming sau ajutorul oferit sub formă de păcură, motorină și benzină” a declarat Natalia Gavrilița.

Premierul a îndemnat cabinetul de miniștri să depună eforturi pentru a reduce consecințele situației din regiune și a notat că, în anul de mandat, a reușit să acorde compensații cetățenilor atât în facturile la gaze și energie electrică, cât și agricultorilor, să majoreze substanțial fondurile alocate pentru dezvoltarea localităților, să reducă tarifele la serviciile publice, să acorde mai multe medicamente compensate și granturi pentru business.

Totuși, ea a avertizat că ne așteaptă o iarnă grea, dar a dat asigurări că Guvernul va ajuta cetățenii.

Ne așteaptă o iarnă cu provocări, din păcate continuă războiul din Ucraina, din păcate vedem acest explozii de prețuri care reprezintă o anomalie pentru perioada de vară, vedem aceste riscuri ce se conturează pentru perioada de iarnă, suntem în continuare în regim de stare de urgență și, din păcate, nu vedem diminuarea riscurilor care au dus la declararea acestei stări de urgență. Acestea sunt greutăți care încearcă spiritul unui popor și care ne vor consolida, ne vor face să ieșim, prin solidaritate, mai uniți din această perioadă dificilă” a afirmat Gavrilița.

În final, premierul și-a îndemnat miniștrii să meargă ”pe calea construcției unei țări cu adevărat europene , cu o justiție dreaptă, cu o bună guvernare, transparentă, cu locuri de muncă decente, cu condiții decente pentru antreprenori și cu o solidaritate socială veritabilă cu cei mai vulnerabili dintre noi”.

”Dezideratul de integrare europeană nu este un proiect doar al acestei guvernări, ci al întregii societăți, proiectul unei generații la care sunt chemați să contribuie toți cetățenii”, a conchis Gavrilița.