Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, vine cu un mesaj la un an de la preluarea șefiei instituției. Potrivit demnitarului, în această perioadă s-au făcut multe lucruri, însă și mai multe încă trebuie făcute.

Sergiu Litvinenco a menționat că autoritățile au pornit curăţărea instituţiilor din domeniul justiţiei de persoane cu deficit de integritate şi cu un grad scăzut de performanţă profesională.

Pentru aceasta am instituit comisia de pre-vetting, care verifică integritatea tuturor aspiranţilor la funcțiile de membri în CSM, CSP și colegiile acestora. Până la sfârșitul anului trebuie să avem un nou CSM şi un nou CSP. Acestea ar fi primele foruri curățate care vor trebui să asigure, în paralel cu alte măsuri, asanarea sistemului de procurori și judecători”, susține el.

La fel, a adăugat oficialul, Executivul a reușit să asigure independența Procuraturii și a procurorilor față de clanurile oligarhice şi grupurile de interese: „Ca urmare, au fost demarate investigații față de liderii sau exponenții tuturor grupărilor oligarhice”.

Pe baza modificărilor legislative, care au introdus Comisia de preselecție constituită din experți notorii internaționali, a fost ales un nou procuror-șef al Procuraturii Anticorupție cu experiență de procuror în SUA și cu istoric semnificativ în gestionarea dosarelor de corupție. Procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție și-a început activitatea de la 1 august 2022”, a mai precizat el.

Litvinenco a menționat și despre faptul că autoritățile au adoptat o serie de acte legislative care facilitează confiscarea extinsă a averilor obţinute ilicit și îmbunătățește mecanismul de recuperare a bunurilor infracționale: „A fost modificată legislaţia în vederea permiterii judecării inculpaților care au fugit sau care nu sunt în ţară. Astfel, s-au creat toate condiţiile legale pentru ca cei care au furat să fie condamnați, iar averea lor să fie confiscată”.

Printre alte acțiuni realizate se numără: eficientizarea mecanismului de declarare a averilor și înăsprirea sancțiunilor pentru corupția politică și electorală, precum şi sancțiunilor pentru finanțarea ilegală a partidelor.

Ce ține de perioada următoare, ministrul a spus că este necesară promovarea proiectului de lege pentru reformarea Curții Supreme de Justiție, promovarea proiectului de lege pentru evaluarea externă extraordinară a judecătorilor și procurorilor, promovarea proiectului de lege pentru revizuirea competențelor instituțiilor din domeniul luptei anticorupție, dar și promovarea proiectului de lege pentru instituirea mecanismului de confiscare civilă (non-penală) a averii.

Ca fiecare cetățean, îmi doresc să avem finalitate pe toate investigațiile pornite. Vreau ca cei care au furat de la oameni să fie condamnați la pușcărie, iar averea lor să fie confiscată. Sunt sigur că finalitatea va veni. Cu mult mai devreme decât cred unii și cu mult mai devreme decât asta s-a întâmplat în alte state”, a precizat demnitarul.