Cea mai importantă și istorică realizare din ultimul an a Ministerului de Externe a fost obținerea statutul de candidat la aderarea la UE. Declarația a fost făcută de ministrul Nicu Popescu în cadrul prezentării Raportului ”Un an de guvernare solidară cu oamenii”.

A fost un an plin de evenimente în domeniul politicii externe și cred că cea mai importantă și istorică realizare din ultimul an a fost obținerea statutului de candidat la aderare la UE. Nu a fost un lucru simplu, nu a fost un lucru garantat pentru țara noastră. S-a muncit enorm pentru a plasa R. Moldova pe acest făgaș ferm de aderare la UE. Știm cu toții că de peste două decenii, R. Moldova a avut aspirații europene, iar în ultimele săptămâni, aceste aspirații au fost recunoscute de UE și am fost invitați să devenim țară candidată care va adera la UE” a declarat ministrul de Externe.

El a mai enumerat și alte reușite ale instituției pe care o conduce, ”care deja aduc beneficii concrete pentru cetățeni”.

Am lucrat pentru a oferi Republicii Moldova și cetățenilor noștri mai multe priorități și în domeniul liberalizării transporturilor, exporturilor. Am lucrat și cu Ministerul Apărării și al Finanțelor pentru deblocarea asistenței externe și pentru a fortifica capacitățile de a avansa și a europeniza țara noastră” a menționat Popescu.

Ministrul de Externe a vorbit și despre alte obiective cheie pentru echipa sa, precum interacțiunea cu cetățenii de peste hotare, promovarea exporturilor și atragerea investițiilor.

Un alt obiectiv cheie pentru politica noastră externă ține de interacțiunea cu cetățenii noștri de peste hotare și facem acest lucru prin mai multe direcții de acțiune. Continuăm să fortificăm baza legală care facilitează viața cetățenilor noștri prin semnarea mai multor tipuri de acorduri: de protecție socială, de recunoașterea a permiselor de conducere sau de simplificare procedurilor de preschimbare a acestor permise, sau prin acorduri de recunoaștere a actelor de studii. A treia direcție cheie de acțiune ține de diplomația economică. Suntem toți angajați în promovarea exporturilor, atragerea investițiilor” a declarat Popescu.

Într-un final, ministrul de Externe a declarat că, alături de echipa sa, continuă fortificarea și facilitarea interacțiunii cu consulatele, realocând anumite poziții, fortificând echipe care lucrează pe consular în anumite țări și capitale unde locuiesc mai mulți cetățeni și accelerând capacitatea Ministerului de a oferi servicii calitative cetățenilor.