Maia Sandu a convocat în această dimineață ședința Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană (CNIE), pentru a aproba mai multe decizii ce vizează procesul de euro-integrare a Republicii Moldova.

Șeful statului a anunțat că a dispus și extinderea componenței Comisiei. Mai exact, este vorba despre: Irina Vlah (bașcanul Găgăuziei), Dmitri Constantinov (președintele Adunării Populare a Găgăuziei), Iulian Groza (reprezentant al Platformei Naționale a Forumului Societății Civile a Parteneriatului Estic), Ian Feldman (președinte al Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurării egalității), Dmitri Lecarțev (președinte al Congresului Național al Ucrainenilor din Moldova), Nicolae Dandiș (primarul mun.Cahul, vicepreședinte al Congresului Autorităților Locale din Moldova) , Viorel Furdui (director executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova), Leonid Cerescu (președinte al Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova) și Igor Zubcu (președinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova).

Odată cu venirea lor, procesul de consultare și de coordonare a măsurilor de euro-integrare va deveni mai incluziv și va fi mai aproape de cetățeni”, a precizat Maia Sandu.

La fel, în cadrul ședinței s-au discutat modificările propuse în cadrul consultărilor publice pentru completarea Planului de acțiuni pentru implementarea măsurilor propuse de Comisia Europeană în Avizul său privind cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Planul conține acțiuni care trebuie realizate în următoarele luni pentru a putea avansa în demersul de aderare, în mai multe domenii:

  • Reforma justiției și combaterea corupției;
  • Remedierea deficiențelor în legislația electorală;
  • Deoligarhizarea, consolidarea luptei împotriva crimei organizate și recuperarea activelor;
  • Consolidarea capacității administrației publice și gestionarea finanțelor publice;
  • Implicarea societății civile în procesele decizionale;
  • Consolidarea protecției drepturilor omului și combaterea violenței de gen.

Președintele a precizat că planul a fost aprobat și va fi publicat după includerea modificărilor adoptate la ședința de azi.

Totodată, a fost abordat și subiectul privind mecanismul interinstituțional de coordonare a procesului de integrare europeană, care va fi definitivat de Guvern în următoarele săptămâni.

Integrarea europeană a Republicii Moldova este proiectul nostru de țară, pe care vom avansa în ritm susținut, în pofida circumstanțelor complicate în care ne aflăm în prezent. Vrem, astfel, să le oferim cetățenilor perspectiva unui trai mai bun și mai multe oportunități aici, acasă”, a menționat Sandu.

Citiți și: DOC // Maia Sandu a semnat decretul de constituire a Comisiei naționale pentru integrare europeană