Cea de-a doua ședință a Comitetului pentru coordonarea acordului semnat de Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat Republicii Moldova de România s-a desfășurat astăzi, la București. Secretarul de Stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu, a scris că în cadrul ședinței s-au analizat proiectele trimise de Cancelaria de Stat a Republicii Moldova pentru a finanțate în acest an.

Proiectele depuse sunt pe domeniile educație, mass-media și dezvoltare regională/infrastructură”, a precizat demnitarul român.

Totodată, Adrian Dupu a prezentat Manualul de identitate vizuală, realizat de DRRM, ce urmează a fi utilizat pentru promovarea proiectelor de cooperare.

România este pregătită să acorde o primă tranșă de aproximativ 27 milioane euro din acord în acest an”, a adăugat oficialul de la București.

Amintim că acordul interguvernamental privind asistența de 100 de milioane de euro a fost semnat în cadrul ședinței comune ale Guvernelor R. Moldova și României, desfășurată în premieră la Chișinău în data de 11 februarie 2022.

Acordul cuprinde prevederi care vizează dezvoltarea cooperării în următoarele domenii de activitate: sectorul energetic; transport și infrastructură de transport; protecția mediului și combaterea schimbărilor climatice; lucrări publice și infrastructură; întreprinderi mici și mijlocii; independența mass-media; reforma administrației publice; afaceri interne; sănătate; educație; cultură și patrimoniu; cercetare, precum și turism. Aceste investiții vor spori dezvoltarea economică a R. Moldova, vor genera noi locuri de muncă și oportunități de afaceri.

Detalii: Acord semnat! R. Moldova va beneficia de un ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro din partea României

Ulterior, la începutul lunii mai, preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea prin care R. Moldova va primi din partea României un ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro.

Detalii: Klaus Iohannis a semnat decretul: R.Moldova va beneficia de ajutorul financiar nerambursabil în valoare de 100 mln. euro din partea României