Moscova acuză, din nou, Chișinăul de încălcarea drepturilor minorităților etnice. De data asta, președintele Comisiei Dumei de stat pentru Afaceri Internaționale, Leonid Sluțki, a acuzat pe pagina sa de Telegram guvernarea PAS că s-a angajat într-o ”încălcare lentă” a drepturilor locuitorilor din Găgăuzia.

Potrivit lui, protestele de la sfârșitul săptămânii trecute, organizate de Partidus Socialiștilor în UTA Găgăuzia, arată că populația de acolo își dorește apropierea de Rusia.

Autoritățile moldovenești, atrase activ în proiectul occidental ”anti-Rusia”, nici nu vor să-și audă proprii cetățeni. Este de înțeles – o manifestare deschisă de solidaritate cu Rusia contrazice puternic ideologia oficială a rusofobiei, care a fost deja impusă Chișinăului din afară. O astfel de politică este de fapt o manifestare latentă a încălcării drepturilor întregului popor, care și-a dobândit statalitatea în Moldova” a declarat Sluțki.

Deputatul rus, care a devenit președintele Partidului Liberal-Democrat din Rusia după moartea lui Vladimir Jirinovski, susține că o astfel de politică a Chișinăului este, defapt o ”încălcare latentă” a drepturilor unui ”întreg popor care și-a obținut statalitatea în cadrul R. Moldova”. 

Regimul de la Chișinău respinge iar și iar orice inițiativă a autorităților autonomiei, ajungând până la blasfemie politică. Cu toții ne amintim cât de dur a fost anulată decizia Adunării Populare a Găgăuziei de a nu respecta interzicerea Panglicii Sf. Gheorghe. Totodată, președintele Maia Sandu își anulează sistematic vizita la Comrat, se pare că nu dorește să discute cu cetățenii nici despre problemele lor, nici despre situația actuală” a mai scris deputatul rus.

El a declarat și că Rusia va susține întotdeauna ”poporul găgăuz” și consideră că, înainte de a lua anumite decizii, Chișinăul trebuie să se consulte cu Comratul.

Sâmbătă, la Vulcăneşti a avut loc un protest organizat de Partidul Socialiştilor. Participanții la miting au cerut conducerii R. Moldova să demisioneze, iar un deputat al Adunării Populare a declarat că Rusia îi va ajuta pe locuitorii Găgăuziei.