Secretarul general Anatol Vangheli a inaugurat, marţi, 2 mai 2017, Consulatul Onorific al Republicii Moldova la Dublin, Irlanda.

Potrivit unui comunicat al MAEIE, în funcţia de consul onorific a fost numit Gerald Kean – avocat și om de afaceri bine cunoscut.

Secretarul general a remarcat importanța acordată de Republica Moldova relațiilor cu Irlanda, susținător activ al țării noastre pe calea integrării Europene. A fost exprimată convingerea că noul consul onorific Gerald Kean va contribui la consolidarea raporturilor comercial-economice, contactelor inter-culturale și inter-umane, precum şi va încuraja cooperarea în diverse alte domenii dintre Republica Moldova şi Irlanda.

La rândul său, consulul onorific a mulţumit pentru încrederea acordată și a enunțat priorităţile activității consulatului, inclusiv oferirea asistenței necesare cetățenilor Republicii Moldova, consolidarea contactelor bilaterale, cu precădere asupra relațiilor comerciale, precum şi o mai bună cunoaştere, în Irlanda, a realităţilor din ţara noastră.

La evenimentul de inaugurare au mai participat secretarul general al ministerului de externe al Irlandei Niall Burgess, alţi oficiali irlandezi, reprezentanţi ai mediului de afaceri și ai diasporei moldovenești din Irlanda.

De menționat că Consulatul inaugurat este, deocamdată, primul consulat onorific al Republicii Moldova în Irlanda.