Locuitorii din stânga Nistrului sunt nevoiți să apeleze la speculanți pentru a cumpăra valută străină și chiar lei moldovenești, care sunt vânduți cu 30-40% mai scump decât cursul „oficial”.

Valuta a dispărut de la schimburile valutare din Transnistria. O panică adevărată a început pe rețelele de socializare după ce criza valutară din regiune a început să creeze probleme rezidenților din stânga Nistrului, îndeosebi tinerilor care învață la Chișinău. Persoanele care au nevoie de lei moldovenești sau valută străină sunt nevoite astfel să se adreseze la speculanții care vând valută cu 30-40% mai scump decât cursul oficial stabilit de așa-numita bancă de stat din Transnistria.

Valuta poate fi găsită și la persoanele în vârstă care primesc pensie în ruble rusești.

Experții vorbesc că valuta a dispărut odată cu anunțul privind pierderea de către Transnistria a licenței de livrare a energiei electrice Chișinăului. Acest lucru înseamnă o scădere semnificativă a veniturilor în valută pentru regiunea transnistreană. Ca urmare, băncile au început să refuze să vândă valută la cursul oficial. Băncile vând valuta caselor valutare, care la rândul lor o vând speculanților, ultimul cumpărător fiind cetățeanul de rând.

Un cititor al site-ului deschide.md spune că a vrut să cumpere niște lei moldovenești pentru a-și transporta copilul la spital în Chișinău. În tot Tiraspolul a găsit 2 lei. În același timp, dolarul pe piața neagră ajunge la 17-18 ruble, deși, conform cursului oficial stabilit de așa-numita bancă națională din Transnistria, dolarul trebuie să fie vândut cu 11,30 ruble.

Problema valutei este discutată activ pe forumuri. „Cine poate să-mi explice ce se întâmplă cu valuta? Ne întoarcem de unde ne-am pornit? Este imposibil să cumperi valută. Dar ce se aude cu ajutorul pentru business-ul mic?”, a scris un utilizator pe forumpmr.org pe data de 22 aprilie.

Rezidenții din stânga Nistrului tind să dea vina pe administrația lui Vadim Kranoselski pentru problemele de ordin valutar. „Krasnoselski nu a respectat nicio promisiune, deși el zis că va face ordine în acest domeniu. Situația s-a acutizat după ce Chișinăul a refuzat să ia energie de la Cuciurgan. Oamenii sunt nevoiți să caute valută la bișnițari, sau așa-zișii „valiutciki”, a declarat Raisa Pădurean, directorul adjunct al Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol. „La banca națională, cursul dolarului este de 11,40, la băncile comerciale dolarul se vinde cu 14,70 ruble, iar pe piața neagră dolarul se vinde cu 17-18 ruble transnistrene”, spune Raisa Pădurean. Profesoara a menționat că la casele valutare nu se găsește nici un fel de valută străină.