Europarlamentarul român Eugen Tomac a vorbit, în plenul Parlamentului European, despre reunirea R. Moldova cu România, care, susține el, se va produce, inevitabil, în sânul familiei europene. Declarațiile europarlamentarului vin după criticile fostului președinte al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, cu referire la recenta ședință comună a Parlamentelor de pe ambele maluri de Prut și apropierea R. Moldova de România.

„Recent, după anunțul Consiliului European privind obținerea de statut de țară candidată la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova, Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova au organizat o ședință comună a celor două legislative. Am participat la acest eveniment, invitat din partea Parlamentului European. Ce m-a uimit, însă, este reacția fostului președinte al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, această figurină a lui Putin care a criticat în termeni foarte duri o apropiere firească între România și Republica Moldova în contextul integrării europene a acestui stat. Amenințarea venită de la Moscova nu ne sperie, pentru că obiectivul nostru este ca Republica Moldova să se integreze în Uniunea Europeană, iar aici, în familia europeană, națiunea română să se reîntregească așa cum este firesc, nu așa cum își dorește Moscova”, a afirmat Eugen Tomac.

Dmitri Medvedev a criticat de curând dorința Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană, acuzând că este împinsă de la spate de liderii de la București care doresc refacerea României Mari. Medvedev a avertizat că Rusia nu va sta cu mâinile în sân deoarece în Transnistria trăiesc circa 220 de mii de cetățeni ai Rusiei.