Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, susține că decizia luată de Consiliul European de a oferi R.Moldova statut de țară candidată pentru aderare la UE nu a fost o surpriză deoarece în ultimele săptămâni s-a lucrat intensiv pentru această. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii În PROfunzime de la ProTV.

Noi toți ne-am așteptat la un semnal foarte pozitiv, eram destul de optimiști după recomandarea Comisiei Europene. În ultimele săptămâni am lucrat mult cu statele membre și aveam semnale pozitive de la majoritatea din ei. În acest sens, decizia nu a fost o mare surpriză. Evident, o dată cu bucuria a venit și o responsabilitate foarte mare pe care o simțeam și anterior, iar acum într-adevăr avem o responsabilitate istorică de a folosi această oportunitate pentru a face câțiva pași majori pentru a aduce țară noastră în UE”, a declarat Nicu Popescu.

Totodată, ministrul a mai adăugat că MAEIE a creat deja de săptămâna trecută un plan intern de lucru pentru implimentarea recomandărilor Comisiei Europene.

În aceste zile avem deja mai multe consultări, practic lucru nu s-a oprit nici măcar pentru o jumătate de zi. Avem foarte mult de lucru pentru a progresa în aderarea la Uniunea Europeană. Suntem optimiști, dar nu va fi simplu deloc, va fi greu și mult de lucru”, a mai menționat acesta.

Amintim că, liderii UE au decis joi, 23 iunie, să acorde Ucrainei și Republicii Moldova statutul de candidat oficial la aderarea la Uniunea Europeană.  Anunțul a fost făcut de Președintele Consiliului European Charles Michel, evocând un „moment istoric”, în plină ofensivă rusă.

Detalii: Moment Istoric! R. Moldova a primit statutul de țară candidat pentru aderarea la UE