Președintele R. Moldova Maia Sandu l-a sunat pe președintele României Klaus Iohannis imediat după ce R. Moldova a primit vestea că este candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Declarații în acest sens au fost făcute de șefa statului în cadrul unui interviu pentru Euronews România.

Maia Sandu susține că a trăit cu emoții momentul când președintele Consiliului European Charles Michel a anunțat că R. Moldova primește statutul de țară candidat pentru aderarea la UE.

„Ne-am făcut emoții până în ultima clipă, chiar dacă, cu câteva ore sau cu câteva zile înainte de ședința CE au fost lansate mai multe mesaje pozitive, dar oricum ne-am făcut griji. Ne-am bucurat, cu colegii, și sper că s-au bucurat cetățenii R. Moldova”, a spus ea.

Întrebată dacă a vorbit după decizie cu președintele român Klaus Iohannis, Maia Sandu a răspuns că l-a sunat imediat: „Bineînțeles. L-am sunat imediat și i-am mulțumit frumos pentru tot spijinul pe care ni l-a acordat. Le mulțumesc cetățenilor României și autorităților, pentru că în acest proces, extrem de important pentru noi, am avut toată susținerea”.

Amintim că, liderii UE au decis joi, 23 iunie, să acorde Ucrainei și Republicii Moldova statutul de candidat oficial la aderarea la Uniunea Europeană.  Anunțul a fost făcut de Președintele Consiliului European Charles Michel, evocând un „moment istoric”, în plină ofensivă rusă.