Decizia Consiliului European de a-i acorda statutul de țară candidat R. Moldova și Ucrainei este una istorică și vine ca un mesaj puternic de unitate și susținere pentru cele două țări afectate de războiul pornit de Rusia. Declarația a fost făcută de președintele Consiliului European, Charles Michel, în cadrul unei conferințe de presă.

Am decis să oferim statutul de candidat Ucrainei și R. Moldova și suntem gata să i-l oferim și Georgiei, odată ce vor fi îndeplinite condiționalitățile. Este o zi istorică. Acesta este un mesaj puternic de unitate și determinare. Am avut oportunitatea să facem legătura cu președintele Zelenski și ne vom întâlni cu președintele Maia Sandu mai târziu” a declarat Michel.

Iar președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ținut să felicite nu doar R. Moldova și Ucraina, ci și Georgia, care, deși nu a primit statutul de țară candidată, a primit o perspectivă europeană clară.

Vreau să le adresez cele mai calde felicitări președinților Zelenski, Sandu și Zurabișvili. Toate cele trei țări sunt parte a familiei noastre europene, niciodată nu am avut vreun dubiu în acest sens și decizia istorică de azi confirmă acest lucru. Nu poate fi un semn mai bun de speranță pentru cetățenii Ucrainei, R. Moldova și Georgiei în aceste vremuri grele. Sunt convinsă că țările vor implementa rapid reformele necesare. Această decizie întărește Ucraina, R. Moldova și Georgia în fața agresiunii ruse” a declarat von der Leyen.

Iar Emmanuel Macron, șeful statului francez, țară care deține președinția Consiliului European, a declarat că această decizie vine ca un răspuns la agresiunea rusă și are drept scop să arate Ucrainei, dar și R. Moldova, că nu sunt singure.

În cazul R. Moldova, având în vedere situația complicată în care se află, trebuie să răspundem cu aceeași generozitate cu care au primit moldovenii refugiații ucraineni” a menționat Macron.

Citește și: Moment Istoric! R. Moldova a primit statutul de țară candidat pentru aderarea la UE