Prim-ministrul R. Moldova Natalia Gavrilița a venit cu o reacție după ce Consiliul European a decis să acorde Republicii Moldova statutul de țară candidat pentru aderarea la UE.

„Anunțul făcut de Uniunea Europeană azi, că Republica Moldova e acceptată în calitate de țară candidată UE, este o veste fantastică pentru toți cetățenii noștri iubitori de democrație și libertate. E fructificarea eforturilor depuse de toți cei care au susținut schimbarea, lupta cu corupția și au apărat, uneori cu sacrificii mari, valorile comune ale spațiului european. Meritul e în primul rând al cetățenilor noștri, care într-un moment crucial al istoriei au găsit curaj, hotărâre și discernământ pentru a se scutura de oligarhie și pentru a vota masiv pentru forțe politice care și-au asumat ferm și onest proiectul european pentru Moldova”, se arată în mesajul premierului. 
Gavrilița a remarcat faptul că oferirea acestui statut nu a fost o decizie simplă și că s-a muncit la ea până în ultimul moment. „Am dus o bătălie diplomatică majoră pentru a convinge decidenții politici europeni să ne susțină. Și am reușit!”
„Vreau să vă asigur că susținerea pe care am primit-o azi de la 27 de țări membre ale Uniunii Europene e un motiv uriaș de bucurie pentru toți. Și nu e vorba doar în noi fonduri și noi proiecte care urmează să vină să ne facă viața mai bună, ci de oportunitățile care se deschid în fața societății, economiei și cetățenilor noștri. E vorba de un drum nou pe care pășim, un drum al transformărilor durabile, un drum pe care au mers multe țări înaintea noastră, țări pe care azi le vizităm și le admirăm”, a adăugat premierul. 
Totodată, Gavrilița a accentuat că de azi înainte R. Moldova va primi mult mai mult sprijin și îndrumare în efortul de a se organiza mai eficient, de a înlătura corupția, de a dezvolta economia, de a asigura respectarea drepturilor și siguranța fiecărui cetățean. „De aceea, pe toți ne așteaptă o perioadă lungă de eforturi susținute și depinde numai de noi cât de repede vom reuși să ne schimbăm. Și mă bazez pe toți cetățenii să susțină aceste eforturi și să contribuie fiecare după putere la acest proiect major de țară”.
„Orice om are un vis și luptă din toată ființa lui pentru a-l transforma în realitate. Pentru un popor, definirea unui vis care să ne unească pe toți este un lucru mai complicat, dar odată strânși cu toții în jurul unui proiect de construcție a Moldovei europene, nimic nu ne poate sta în cale! Felicitări Moldova și succes!”, a adăugat premierul, mulțumind țărilor: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda,Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Ungaria.

„Suntem pe calea cea dreaptă”, a conchis premierul. 
Amintim că, liderii UE au decis să acorde Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de candidat oficial la aderarea la Uniunea Europeană, a anunţat Preşedintele Consiliului European Charles Michel, evocând un "moment istoric", în plină ofensivă rusă.