Fostul președinte Igor Dodon, aflat în arest la domiciliu sub învinuirea de trădare de patrie și îmbogățire ilicită, demonstrează încă o dată că nu reprezintă interesele R. Moldova. Într-o postare pe Facebook scrisă cu ocazia Zilei Suveranității, socialistul a numit războiul de pe Nistru din 1992 ”un conflict fratricid”, sugerând că atunci nu Rusia ne-a invadat, ci am luptat între noi.

Moldova a avut parte de multe provocări serioase, noi am trecut printr-un conflict fratricid care ne-a dezbinat teritorial, au existat și tentative de renunțare la suveranitate pentru a fi anexați la un alt stat, ne-am confruntat și încă ne mai confruntăm cu valuri nemaivăzute de emigrație, cu sărăcie și cu dezamăgiri politice, dar noi totuși am rezistat și suntem datori să rezistăm în continuare ca popor și ca țară” a scris Dodon.

Fostul președinte nu pomenește despre implicarea trupelor ruse în conflict și ocuparea de facto de către Moscova a unei porțiuni din R. Moldova prin staționarea ilegală a militarilor săi deja de 30 de ani în stânga Nistrului. El nu pomenește nici despre sutele de oameni uciși de militarii ruși în acel conflict.

Declarațiile sale trebuie privite și în contextul unor acțiuni întreprinse de Dodon în timpul mandatului său de președinte. Astfel, în 2017, ”apărătorul” statalității și integrității teritoriale a R. Moldova a depus flori alături de așa zisul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, la monumentul cazacilor de la Bender, care în 1992 au tras în polițiștii moldoveni.

Iar în 2020, cu doar trei luni înainte de alegerile prezidențiale în care a fost înfrânt de actualul șef al statului, Maia Sandu, acesta a fost acuzat de opoziție de trădare de patrie după ce a avut o întâlnire cu liderul separatist de la Tiraspol, pe care l-a numit ”președintele Transnistriei”, recunoscând astfel legitimitatea așa ziselor autorități din stânga Nistrului.