Cu 529 de voturi pentru, 45 de voturi împotrivă și 14 abțineri, Parlamentul European a adoptat joi o rezoluție prin care le cere șefilor de stat sau de guvern - care își țin summitul astăzi și mâine - să acorde „fără întârziere” Ucrainei și Republicii Moldova statutul de candidat UE. Ei ar trebui să facă același lucru cu Georgia „odată ce guvernul său a îndeplinit” prioritățile indicate de Comisia Europeană.

În contextul războiului brutal de agresiune rusesc împotriva Ucrainei, această mișcare ar echivala cu dovada de leadership, hotărâre și viziune, spun europarlamentarii. Aceștia insistă asupra faptului că nu există o „cală rapidă” pentru aderarea la UE și că aderarea rămâne un proces structurat și bazat pe merit, care necesită îndeplinirea criteriilor de aderare la UE și depinde de implementarea eficientă a reformelor.

În context, Parlamentul invită autoritățile din Ucraina, Republica Moldova și Georgia să „demonstreze fără ambiguitate determinarea lor politică de a pune în aplicare ambițiile europene ale poporului lor”, accelerând reformele pentru a îndeplini cât mai curând posibil criteriile de aderare la UE.

Ucrainenii, moldovenii și georgienii merită să trăiască în țări libere, democratice și prospere, care sunt membri mândri și devotați ai familiei europene, susțin eurodeputații, care îndeamnă Consiliul European să facă un prim pas important spre îndeplinirea aspirațiilor legitime ale cetățenilor acestor trei țări.

Rezoluția subliniază că nu există nicio alternativă la extindere, care este „mai mult ca oricând o investiție geostrategică” într-o Uniune Europeană stabilă, puternică și unită. Perspectiva aderării depline la UE pentru țările care se străduiesc să devină state membre este în propriile interese politice, economice și de securitate ale Uniunii Europene. Deputații europeni cer ca procesul de extindere să fie „reactivat” și deblocat în ceea ce privește Balcanii de Vest.

După cum se prevede la articolul 49 din Tratatul UE, orice țară europeană care respectă valorile menționate la articolul 2 și se angajează să le promoveze poate solicita să devină membră a Uniunii Europene. Decizia privind noua aderare la UE este luată în unanimitate de Consiliu, după consultarea Comisiei și obținerea acordului Parlamentului.

Ucraina (la 28 februarie), Republica Moldova și Georgia (ambele la 3 martie) au solicitat aderarea la UE în urma atacului rusesc împotriva Ucrainei. La 17 iunie, Comisia a publicat avize cu privire la cele trei cereri, recomandând Consiliului să confirme perspectivele Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei de a deveni state membre ale UE.

Problema se află pe ordinea de zi a Consiliului European, care se reunește astăzi și mâine la Bruxelles.