Parlamentul a votat prelungirea stării de urgență pe întreg teritoriul R.Moldova pentru încă 45 de zile. Hotărârea a fost adoptată în cadrul ședinței plenare a Parlamentului cu votul a 59 de deputați.

Potrivit autorităților, necesitatea prelungirii stării de urgență este determinată de riscurile persistente în privința securității aprovizionării R.Moldova cu resurse energetice, impactului asupra domeniului transporturilor, asigurării energetice a statului, securității la frontieră și gestiunii fluxului de refugiați.

Prelungirea războiului din Ucraina și incertitudinea privind evenimentele ce vor urma alimentează situația de criză în domeniul energetic și în domeniul gestionării crizei refugiaților și afectează de asemenea infrastructura, conexiunile comerciale și lanțurile logistice, inclusiv de produse alimentare”, a declarat prim-ministrul Natalia Gavrilița în cadrul ședinței Parlamentului.

Potrivit premierului, în situația respectivă este necesară „redimensionarea și reevaluarea soluțiilor și măsurilor care să consolideze procesele de importanță vitală în Republica Moldova, dar și pentru întreaga regiune”.

În aceste condiții, precizează reprezentanții Guvernului, Comisia pentru Situații Excepționale va putea interveni prompt, în cazul necesității de a lua decizii suplimentare celor instituite de cadrul juridic existent, pentru asigurarea tuturor consumatorilor cu resurse energetice și menținerea securității energetice a statului.

De menționat că Parlamentul Republicii Moldova a declarat stare de urgență pe întreg teritoriul statului, pe o perioadă de 60 de zile, începând cu 24 februarie 2022. Hotărârea a fost adoptată urmare a propunerii venite din partea Guvernului, având drept temei situația privind securitatea din regiune și asigurarea securității naționale. Pe 21 aprilie 2022, starea de urgență a fost prelungită cu încă 60 de zile.