Parlamentul se convoacă astăzi în ședință plenară. Deputații urmează să examineze propunerea Guvernului de a prelungi starea de urgență pentru încă 45 de zile, precum și un șir de proiecte incluse anterior pe ordinea de zi de Biroul permanent.

Detalii: Guvernul va solicita Parlamentului prelungirea stării de urgență pentru încă 45 de zile. Proiectul, aprobat de Executiv

Potrivit autorităților, necesitatea prelungirii stării de urgență este determinată de riscurile persistente în privința securității aprovizionării R.Moldova cu resurse energetice, impactului asupra domeniului transporturilor, asigurării energetice a statului, securității la frontieră și gestiunii fluxului de refugiați.

În aceste condiții, precizează reprezentanții Guvernului, Comisia pentru Situații Excepționale va putea interveni prompt, în cazul necesității de a lua decizii suplimentare celor instituite de cadrul juridic existent, pentru asigurarea tuturor consumatorilor cu resurse energetice și menținerea securității energetice a statului.

De menționat că Parlamentul Republicii Moldova a declarat stare de urgență pe întreg teritoriul statului, pe o perioadă de 60 de zile, începând cu 24 februarie 2022. Hotărârea a fost adoptată urmare a propunerii venite din partea Guvernului, având drept temei situația privind securitatea din regiune și asigurarea securității naționale. Pe 21 aprilie 2022, starea de urgență a fost prelungită cu încă 60 de zile.