Președintele R. Moldova Maia Sandu a avut o discuție telefonică cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, înainte de reuniunea EUCO, unde se vor dezbate cererile de aderare la UE ale R. Moldova, Ucrainei și Geogiei și se vor pronunța deciziile cu privire la acordarea statutului de candidat la aderare pentru țările respective.

În cadrul discuției, Maia Sandu a convenit cu Volodimir Zelenski să își consolideze cooperarea în ceea ce privește integrarea R. Moldova și Ucrainei în UE. 

„Am avut o discuție telefonică bună cu președintele ucrainei Volodimir Zelenski înainte de importanta întrunire EUCO. Am discutat despre recomandarea Comisiei Europene privind acordarea statutului de candidat Moldovei și Ucrainei. Ne angajăm să ne consolidăm cooperarea în ceea ce privește integrarea noastră în UE”, scrie Maia Sandu pe Twitter. 

„Am discutat cu președintele moldovean Maia Sandu despre reuniunea EUCO de mâine. Așteptăm cu nerăbdare decizia UE privind acordarea statutului de candidat statelor noastre. Am convenit asupra asistenței reciproce pe calea către UE”, scrie Zelenski pe Twitter. 

Amintim că, cererea de aderare la UE a R. Moldova a fost semnată pe 3 martie 2022. Pe 17 iunie 2022, Comisia Europeană s-a pronunțat în favoarea acordării R. Moldova statului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Viitorul procedurii de aderare al R. Moldova, dar și al Ucrainei, va fi discutat la reuniunea din 23-24 iunie a șefilor de stat și guverne din cele 27 de state membre.