În jurul datei de 7 iunie Comisie Europeană ar putea oferi un răspuns R. Moldova privind cererea de aderare la Uniunea Europeană (UE). Declarații în acest sens au fost făcute de eurodeputatul românân Ramona Strugariu. Ea a subliniat că Uniunea Europeană trebuie să ofere o perspectivă clară de aderare R. Moldova.

Oficialul european afirmă că nu există state membre care să aibă o anumită reținere în ceea ce privește R. Moldova sau în ceea ce privește Ucraina sau chiar Georgia. Ea afirmă că dacă unele state membre ar avea un anumit scepticism, acestea mai degrabă ar fi prudente în ceea ce privește aderarea mai largă sau oportunitatea unui nou val de aderare în condițiile de acum. În context, Ramona Strugariu a numit data când ar putea Comisie să ofere un răspuns Chișinăului la cererea de aderare la UE.

„Dacă nu acum, atunci când? Pentru că dacă eram în vremuri de liniște, nu știu, și într-un alt context poate că nu aveam discuții atât de avansate în acest moment, dar cred și consider că este un foarte bun moment de reflecție și de decizii pe care le putem lua repede, mai bine mai repede decât mai târziu și apoi, în mod evident, putem să discutăm în contextul în care avem această decizie cu unanimitate, pentru că ea trebuie să vină din partea tuturor statelor membre, apoi putem să discutăm pe capitole această aderare. Da, în jur de 7 iunie da fapt așteptăm acest răspuns de la Comisie, să vedem dacă va fi în prima săptămână de iunie sau dacă va fi un pic mai târziu, dar oricum ar trebui să știm destul de repede”, a spus Ramona Strugariu, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă

Întrebată ce se poate întâmpla dacă Bruxelles-ul nu arată cartonașul verde, dar îl arată pe cel roșu, când e vorba de obținerea acestui statut de țară candidată pentru aderare la UE, Strugariu a spus că nu crede acest lucru și chiar dacă răspunsul nu va fi imediat, e important oricum ca Comisia să-și spună cuvântul. 

„Eu nu cred că ar fi un cartonaș roșu, poate nu avem o decizie imediată, poate o să avem un pic mai târziu, aici e important să-și spună Comisia cuvântul, e important să vedem acea evaluare, să vedem care sunt indicațiile tehnice ale Comisiei, să vedem cum consideră ea că arată situația în acest moment și probabil că va face o evaluare serioasă uitându-se la toate direcțiile care sunt stabilite pe agenda de asociere și, evident, la condițiile pe care ar trebui să le avem în vedere pentru obținerea acestui statut de țară candidat. Deci nu cred că s-ar întâmpla nicio nenorocire dacă nu avem un răspuns foarte clar și foarte ferm la începutul lunii iunie, dar ambiția mea și speranța mea și evident că și așteptarea și ambiția Republicii Moldova este să le avem acum. Dacă nu va fi acum, va fi cât mai curând și trebuie să continuăm să luptăm pentru acest obiectiv”, a subliniat Strugariu. 

Amintim că, R. Moldova a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană în data de 3 martie 2021. Chișinăul a avansat rapid pe calea procedurilor obligatorii pentru aderarea la Uniunea Europeană. Pe 12 mai 2022 premierul Natalia Gavriliţa a înmânat, cel de-al doilea chestionar de aderare ambasadorului UE la Chişinău, Janis Mazeiks.

Pe 5 mai 2022, Parlamentul European a votat o rezoluţie în care solicită acordarea statutului de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană Republicii Moldova.