Președintele R. Moldova, Maia Sandu, a avut o discuție telefonică cu președintele Georgiei Salome Zourabichvili. Șefa statului a adresat, prin intermediul președintelui gerogian, felicitări poporului din Georgia cu ocazia Zilei Independenței. Evoluțiile situației din regiune au stat la baza discuțiilor dintre cei doi președinți.

„Am avut o discuție telefonică cu președintele georgian Salome Zourabichvili astăzi. Mi-am exprimat cele mai calde felicitări poporului din Georgia cu ocazia Zilei Independenței. Am discutat, de asemenea, despre evoluțiile actuale din Moldova și regiune și despre cum ne putem consolida în continuare cooperarea”, scrie Maia Sandu pe Twitter. 

La rândul său, Salome Zourabichvili și-a exprimat speranța ca atât Georgia cât și R. Moldova să primească, în viitorul apropiat, un răspund privind cererile de aderare la UE.

„Am discutat cu Maia Sandu despre cursul istoric pe care cele trei țări ale Trio Asociat l-au luat pe drumul lor către Europa. Așteptăm cu nerăbdare decizia UE în viitorul apropiat, o decizie de învergurizare geopolitică”, scrie Salome Zourabichvili pe Twitter. 

Amintim că, atât R. Moldova cât și Georgia au semnat cererile de aderare la Uniunea Europeană în data de 3 martie 2021. R. Moldova a avansat rapid pe calea procedurilor obligatorii pentru aderarea la Uniunea Europeană. Pe 12 mai 2022 premierul Natalia Gavriliţa a înmânat, cel de-al doilea chestionar de aderare ambasadorului UE la Chişinău, Janis Mazeiks.

Pe 5 mai 2022, Parlamentul European a votat o rezoluţie în care solicită acordarea statutului de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană Republicii Moldova.