Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova consideră reacția Maiei Sandu la felicitarea adresată de către Vladimir Putin cu prilejul „Zilei de 9 mai” ca fiind una inadecvată. Potrivit purtătorului de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, prin asemenea comportament, liderul de la Chișinău a dat dovadă de „lipsă elementară de tact”.

Am atras atenția asupra declarațiilor neprietenoase ale președintelui R.Moldova, Maia Sandu... Comentând mesajul adresat de către președintele Rusiei cu ocazia celor 77 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei, șeful statului moldovenesc a declarat « Noi nu avem nevoie de felicitări, avem nevoie de pace». Este evident faptul că declarațiile sunt inadecvate și lipsite de tact”, se menționează în comentariul oficialului rus.

Potrivit lui Zaharova, felicitarea a fost adresată, în primul rând, „cetățenilor R.Moldova, veteranilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei, dar și urmașilor acestora, care cinstesc istoria și faptele eroice ale bunicilor și străbunicilor săi”.

Ea a mai atras atenția asupra faptului că în mai multe localități din R.Moldova au avut loc marșuri și alte acțiuni comemorative.

Poziția adoptată de către președintele Moldovei reprezintă un semnal foarte alarmant ce reprezintă o deraiere continuă a conducerii moldovenești de la relațiile pozitive acumulate între Rusia și Moldova”, precizează Zaharova.

Amintim că Maia Sandu, comentând scrisoarea oficială a liderului de la Kremlin trimisă de 9 mai, a anunțat că nu are nevoie de felicitări de la Vladimir Putin.

Detalii: Maia Sandu, despre scrisoarea lui Putin de 9 mai: Noi nu avem nevoie de felicitări. Noi avem nevoie de pace

De menționat că anterior, Zaharova s-a plâns pe faptul că din cauza multiplelor proteste din fața Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, misiunea diplomatică nu poate activa în regim normal: „Prin inacțiunea autorităților moldovenești, în fața Ambasadei Rusiei la Chișinău, timp de două luni, zilnic au loc manifestații antiruse. Aceste proteste afectează activitatea misiunii diplomatice”.

La fel, oficialul rus a declarat că acțiunile și declarațiile autorităților de la Chișinău pun la îndoială angajamentul real al conducerii R.Moldova față de statutul de neutralitate, respectarea drepturilor și libertăților locuitorilor, precum și față de parteneriatul pragmatic și reciproc avantajos cu Rusia.

Detalii: Rusia îi face din deget Chișinăului: Acțiunile conducerii R.Moldova pun la îndoială angajamentul real față de statutul de neutralitate