Cooperarea Chișinăului cu NATO se desfășoară în cadrul Parteneriatului pentru Pace, unul dintre elementele centrale ale căruia ține de importanța respectării principiului neutralității constituționale a R. Moldova de toți actorii vizați. Declarația a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Daniel Vodă, în contextul declarațiilor oficialilor unor state membre ale NATO privind posibilitatea de a livra armament R. Moldova.

După cum se cunoaște și în spațiul public, țara noastră are relații de cooperare în domeniul securității și apărării cu mai mulți parteneri. Scopul acestui dialog ține atât de participarea la eforturile de asigurare a păcii și securității internaționale, cât și asigurarea capacităților necesare de apărare ale forțelor armate pentru contracararea potențialelor riscuri de securitate. Aceste acțiuni fac parte din obiectivele de promovare a interesului nostru național. Autoritățile Republicii Moldova promovează o agendă transparentă, bine cunoscută cetățenilor și partenerilor noștri. Totodată, ținem să reamintim faptul că cooperarea noastră cu NATO se desfășoară în cadrul Parteneriatului pentru Pace, principalul instrument al acestei cooperări fiind Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului (IPAP). Unul din elementele centrale ale acestui parteneriat ține de importanța respectării principiului neutralității constituționale a țării noastre de toți actorii vizați” a declarat Vodă. 

Reacția Ministerului de Externe vine în contextul unor declarații făcute de ministrul de Externe al Marii Britanii, Liz Truss, care a notat că R. Moldova ar trebui să fie echipată conform standardelor NATO.

În context, PSRM a cerut explicații guvernării, deplângând ”tentativele Occidentului de a încălca neutralitatea R. Moldova”.

De asemenea, Rusia a declarat că va urmări atent reacțiile oficialilor R. Moldova la propunerea unor țări NATO de a-i livra armament.