Jocurile Moscovei // PSRM, îngrijorat că Occidentul va pregăti R. Moldova să reziste unei agresiuni ruse

Socialiștii bat alarma și condamnă ”amenințările” pe care le crează Occidentul la adresa neutralității inexistene a R. Moldova. În timp ce tace molcom și nu îi cere Moscovei să își retragă militarii staționați ilegal în stânga Nistrului, PSRM își exprimă îngrijorarea față de declarația secretarului de stat pentru afaceri externe și Commonwealth al Regatului Unit, Liz Truss, care a exprimat disponibilitatea Londrei de a livra armament R. Moldova.
Într-un comunicat de presă, Partidul Socialiștilor scrie că ”această declarație a fost făcută fără să fi avut loc discuții publice cu reprezentanții conducerii de vârf a R. Moldova”, după care trece la acuzații voalate la adresa guvernării de la Chișinău.
”Dacă însă între R. Moldova și Marea Britanie și/sau alte țări membre ale NATO au avut loc anumite consultări care s-au desfășurat ”în culise”, în spatele poporului R. Moldova, Partidul Socialiștilor le condamnă cu fermitate și cere de la aparatul președintelui, Guvern, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, majoritatea parlamentară să ofere de urgență explicații publicului larg” mai este scris în comunicat.
Totodată, Partidul Socialiștilor cere autorităților să înceteze orice acțiuni și să renunțe la orice declarații care subminează statutul constituțional de neutralitate permanentă al R. Moldova. PSRM nu explică însă cum poate întărirea armatei să încalce neutralitatea.
”Amintim atât conducerii R. Moldova, cât și tuturor partenerilor externi necesitatea respectării cu strictețe a neutralității și neimplicării în conflictele militare” mai scrie formațiunea, fără a aminti însă că R. Moldova se află într-un conflict militar înghețat deja de mai bine de 30 de ani. Având în vedere că în urma războiului de pe Nistru din 1992 așa și nu a fost încheiat un acord de pace, conflictul militar s-a transformat în unul politic, iar prezența armatei ruse pe teritoriul regiunii transnistrene reprezintă o încălcare a integrității teritoriale și a neutralității R. Moldova, pe care socialiștii pretind să o apere cu sfințenie.
De asemenea, declarațiile lui Lizz Truss, dar și oficialilor din alte țări, se referă la ”necesitatea de ajuta R. Moldova să se protejeze împotriva amenințării unei invazii ruse”, lucru criticat dur de Partidul Socialiștilor. Dacă PSRM neagă faptul că Rusia ar fi un stat agresor sau că această țară ar putea reprezenta un pericol, cum explică formațiunea faptul că în 1992, luptele dintre apărătorii R. Moldova și invadatorii care s-au implicat pentru a ”proteja populația vorbitoare de limbă rusă” au luat sfârșit doar după încheierea ”Convenției cu privire la principiile reglementării pașnice a conflictului armat din zona nistreană a R. Moldova”, semnat, ATENȚIE, de președinții R. Moldova și Federației Ruse. Dacă Rusia nu a invadat atunci R. Moldova, de ce această convenție nu a fost semnată de rebelii de la Tiraspol, ci de liderul de la acea vreme de la Moscova, Boris Elțîn? În aceste condiții, se pune întrebarea: Dacă Rusia a invadat în trecut R. Moldova, ce ar încurca-o să facă același lucru și pe viitor, mai ales în contextul în care Moscova a început deja să lanseze mesaje războinice la adresa Chișinăului? În ultima perioadă, mai mulți oficiali ruși, printre care și generali de rang înalt, au vorbit despre declanșarea celei de-a doua faze a ”operațiunii militare speciale” din Ucraina, unul dintre scopurile ei fiind crearea unui coridor terestru până în regiunea transnistreană. Astfel, pericolul ca R. Moldova să fie ținta unor agresiuni armate este mare. În așa situație, de ce întărirea capacităților de apărare ar echivala cu încălcarea statutului de neutralitate?
Citește și: Oficial britanic: Moldova ar trebui să fie „echipată conform standardului NATO”