Deputații ar urma să fie lipsiți de imunitate parlamentară în cazul infracțiunilor de corupere activă sau pasivă, trafic de influență, exces sau abuz de putere, îmbogățire ilicită și spălare a banilor. În acest sens, în cazul acestor acuzații, nu va mai fi necesară încuviințarea Parlamentului pentru transmiterea cauzei în judecată, reținerea, arestarea sau percheziționarea persoanei. Un proiect de lege cu privire la modificarea Constituției a fost votat astăzi în Parlament în prima lectură de către 64 de deputați din partea fracțiunilor PAS și Partidului „ȘOR”.

Potrivit deputaților PAS, proiectul „nu este chemat să diminueze protecția opoziției, ci doar să impulsioneze lupta cu corupția și spălarea banilor”.

La fel, susțin aceștia, există și o hotărâre a Curții Constituționale, potrivit căreia „imunitatea parlamentară nu trebuie folosită ca un scut, care să creeze deputaţilor un statut privilegiat în faţa justiţiei şi a legii, dincolo de activitatea strict parlamentară”.

De menționat că pentru modificarea Constituției este necesar votul a 2/3 din deputați (68 de voturi), în timp ce majoritatea parlamentară PAS are 63 de mandate.