O delegație a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), din cadrul Guvernului României, a participat în acest an, în premieră, la Zilele Europei, eveniment desfășurat la Chișinău. Reprezentanții DRRM au promovat România, activitatea departamentului și au interacționat cu oamenii care au venit.

Stand-ul României din „Orășelul European”, organizat de Ambasada României la Chișinău, care a animat centrul capitalei R. Moldova, a atras mii de persoane interesate de educația în limba română, valorile culturale și spirituale românești, turism și apartenența europeană.

Un moment important a fost vizita la stand-ul DRRM a prim-ministrului R. Moldova, Natalia Gavrilița, și a vicepreședintelui Parlamentului, Mihail Popșoi, alături de alți demnitari și oficiali ai R. Moldova.

Cei care s-au oprit la standul României au fost interesați mai ales de obiectivele turistice din România, de stațiunile balneare și de broșurile cu informații despre istoria României. Ei au primit materiale de promovare a culturii și tradițiilor românești, publicații, pliante, broșuri și produse tradiționale.

Un punct de atracție au fost atelierele interactive de pictat pe față și de confecționare de brelocuri cu steagul României. De asemenea, au fost organizate concursuri cu premii pentru participanții care au răspuns la întrebări de cultură generală despre România și Uniunea Europeană.

Într-o atmosferă de bucurie, copiii au fost încântați să completeze pașaportul european cu ștampila României, alături de cele ale celorlalte state membre UE. De asemenea, preparatele tradiționale românești au încântat vizitatorii care au trecut pe la standul țării noastre, unul dintre cele mai aglomerate din „Orășelul European”.

Pe toată durata evenimentului, pe două plasme au rulat clipuri informative despre contribuția României în sprijinul R. Moldova și aspecte importante din relațiile bilaterale.

„Orășelul European” este o acțiune de amploare a ambasadelor statelor membre ale Uniunii Europene acreditate în R. Moldova, pentru marcarea, în fiecare an a Zilei Europei la Chișinău.

În acest an, mesajul principal al evenimentului a fost „Solidaritate pentru pace”.