În marja reuniunii miniștrilor de externe ai țărilor G7, Nicu Popescu s-a reîntâlnit astăzi în Germania, la Weissenhaus, cu bunul meu prieten Dmitro Kuleba, ministrul afacerilor externe al Ucrainei.

Cei doi oficiali au discutat în detaliu despre evoluțiile care vizează securitatea regională - în contextul agresiunii militare continue a Federației Ruse împotriva vecinilor noștri ucraineni - reafirmând cu această ocazie suportul Republicii Moldova pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, informându-l în acest sens pe omologul meu ucrainean despre acțiunile întreprinse de către autoritățile noastre în sprijinirea Ucrainei, inclusiv în cadrul organizațiilor internaționale.
 
„Am reiterat disponibilitatea noastră de a detașa în Ucraina un contingent de geniști pentru a contribui la deminarea teritoriului, în vederea asigurării securității populației civile. L-am asigurat pe Dmitro Kuleba de toată deschiderea de a oferi în continuare asistență cetățenilor ucraineni aflați temporar pe teritoriul țării noastre, precum și acordarea asistenței umanitare părții ucrainene, ambii exprimându-ne speranța pentru oprirea cât mai rapidă a războiului din Ucraina”, susține Popescu. 
 
Un subiect prioritar al discuțiilor l-a constituit domeniul electroenergetic.
 
Totodată, cei doi miniștri s-au referit la aspirațiile europene ale celor două state. „Republica Moldova și Ucraina au transmis chestionarul completat Comisiei Europene pentru obținerea statutului de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, fapt ce constituie un pas important pe calea integrării în familia europeană deziderat împărtășit de popoarele noastre”, a adăugat Popescu.