Ministrul de Externe Nicu Popescu a avut mai multe discuții cu câțiva oficiali, aflându-se la reuniunea miniștrilor de externe ai statelor G7 care are loc în perioada 12 - 14 mai în localitatea Weissenhaus, Germania. Discuțiile au vizat privind situația din regiune, securitatea R. Moldova, dar și aderarea la Uniunea Europeană.

În cadrul unei discuții cu Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Popescu a accentuat rolul cheie pe care îl acer UE în stabilizarea continentului european, în contextul războiului din Ucraina.

„Conversație foarte bună cu Josep Borrell pe marginea G7. Ne-am concentrat pe aderarea R. Moldova la UE, reformele și abordarea meritocratică a extinderii. UE a jucat întotdeauna un rol cheie în stabilizarea continentului și ar trebui să continue să facă acest lucru, deoarece războiul face din nou furie în Europa”, a scris Popescu pe Twitter după întrevedere. 

Ministrul moldovean a avut o discuție și cu Annalena Baerbock, ministrul afacerilor externe al Germaniei, în cadrul căreia a fost abordată securitatea regională, dar și aderarea R. Moldova la UE.

„Încântat să îl cunosc pe ministrul afacerilor externe al Germaniei, Annalena Baerbock, înainte de G7, unde atenția G7 este asupra R. Moldova, cel mai fragil dintre vecinii Ucrainei. Am discutat despre securitatea regională, oferta de aderare la UE și consecințele sociale și economice ale războiului și ale crizei refugiaților”, a scris Popescu pe Twitter. 

La întrevederea cu Jean-Yves Le Drian, Ministrul Afacerilor Externe al Franței, a fost pusă în discuție inclusiv securitatea energetică. 

„Fericit să-l întâlnesc pe Jean-Yves Le Drian la G7. Am vorbit despre cele mai recente evoluții în materie de securitate din regiune, consecințele războiului, candidatura Moldovei pentru aderarea la UE, securitatea energetică și eforturile noastre de a întări reziliența”, notează Popescu într-un mesaj pe Twitter.

Tot la reuniunea miniștrilor de externe ai statelor G7, Popescu s-a văzut și cu ministrul de Externe al Ucrainei Dmitro Kuleba. 

Amintim că, șeful diplomației Republicii Moldova Nicu Popescu conduce delegația Republicii Moldova la reuniunea miniștrilor de externe ai statelor G7 care are loc în perioada 12 - 14 mai în localitatea Weissenhaus, Germania.

În marja reuniunii, ministrul de externe Nicu Popescu va vorbi despre situația de securitate din regiune în contextul războiului din Ucraina, gestionarea crizei de refugiați, impactul socio-economic asupra țării noastre și eforturile susținute ale autorităților în procesul de reforme și modernizare în parcursul european al Republicii Moldova.

De asemenea, vicepremierul Nicu Popescu va avea întrevederi bilaterale cu mai mulți oficiali.