Plenul Parlamentului European a votat astăzi o rezoluție în care solicită acordarea statutului de stat candidat la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova.

„Parlamentul European salută depunerea de către Republica Moldova a cererii de aderare la UE la 3 martie 2022; invită instituțiile UE să acorde Republicii Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la UE, în conformitate cu articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană și pe baza meritelor, iar între timp să-și continue eforturile de integrare a acestei țări pe piața unică a UE și să intensifice cooperarea sectorială; invită Comisia să își finalizeze rapid evaluarea și să ofere Moldovei o asistență deplină pe parcursul acestui proces”, se arată în rezoluție. 

Totodată, Parlamentul European solicită ca, în cadrul reuniunii Consiliului European din iunie, să se transmită un semnal politic clar și ferm cu privire la calea europeană aleasă de Republica Moldova. În același timp, Parlamentul subliniază că, la fel ca în cazul Ucrainei, perspectiva concretă de aderare la UE este un element esențial al speranței, care va menține moralul populației moldovene în această perioadă de insecuritate extremă și de dificultăți materiale.

Deputații mai solicită Comisiei Europene să finalizeze rapid evaluarea cererii și să ofere Republicii Moldova asistența sa deplină. Ei mai spun că, fără a prejudeca conținutul avizului Comisiei, autoritățile moldovenești sunt, fără îndoială, pe drumul cel bun, adoptând reforme cheie, în special în ceea ce privește democrația, statul de drept și drepturile omului.

Rezoluția exprimă, de asemenea, profundă îngrijorare față de evoluțiile recente de pe teritoriul regiunii transnistrene, care a fost martoră la o serie de „incidente de securitate” în aprilie, considerate de europarlamentari drept acte de provocare periculoase într-o situație de securitate extrem de volatilă. De asemenea, ei reiterează sprijinul Parlamentului pentru o „rezolvare politică cuprinzătoare, pașnică și de durată a conflictului transnistrean”, adică bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional și cu înlăturarea forțelor ruse aflate acolo.

Parlamentul subliniază, de asemenea, că este inacceptabil faptul că Rusia și-a armat aprovizionarea cu gaze pentru a exercita presiuni politice asupra Moldovei pentru a influența traiectoria politică și orientarea geopolitică a țării - în special după recenta trecere a guvernului pro-occidental al țării. Deputații solicită Comisiei și țărilor UE să sprijine Moldova în asigurarea independenței energetice, a conectivității, a diversificării și a eficienței, precum și în accelerarea dezvoltării surselor regenerabile de energie.