Uniunea Europeană este datoare să ajute Chișinăul și să sporească susținerea pentru stabilitatea, securitatea, integritatea teritorială și suveranitatea R. Moldova. Declarația a fost făcută de președintele Consiliului European, Charles Michel, în cadrul unei conferințe de presă cu Maia Sandu. Potrivit lui, UE va oferi asistență economică și politică, va deschide platforma europeană pentru achiziționare a energiei și va oferi armatei echipamente suplimentare.

Acesta este un moment definitoriu pentru R. Moldova și pentru Europa… R. Moldova a fost afectată de incidente provocare și atacuri. R. Moldova a primit un număr enorm de refugiați. Susținerea noastră economică și politică va continua. Platforma noastră de achiziționare a energiei va fi deschisă pentru R. Moldova” a declarat Michel.

El a mai vorbit și despre noul ajutor în valoare de 13 milioane de euro oferit de UE, anunțat cu câteva minute mai devreme de Maia Sandu, menționând că blocul comunitar nu se va opri aici.

Această susținere de 13 milioane de euro pentru programe umanitare va fi urmată de 15 milioane de euro pentru managementul migrației și am oferit 15 milioane de euro pentru a pune în aplicare și a consolida misiunea de asistență la frontieră. Cu siguranță, această susținere va fi direcționată și către sectorul energetic” a spus președintele Consiliului European.

Vorbind despre efectele războiului din Ucraina asupra R. Moldova, Michel a notat că este datoria UE să ajute Chișinăul și să sporească susținerea pentru stabilitatea, securitatea, integritatea teritorială și suveranitatea țării.

Vom ajuta R. Moldova să-și consolideze reziliența și să facă față efectelor crizei agresiunii ruse din Ucraina, anul trecut am anunțat o susținere de șapte milioane euro pentru echipamente, în acest an planificăm să majorăm susținerea pentru R. Moldova, oferind forțelor armate echipamente suplimentare, vom consolida coeziunea socială și împotriva atacurilor cibernetice” a conchis oficialul european.

Întrebat de jurnaliști dacă există posibilitatea ca R. Moldova să obțină statutul de țară candidat la integrarea în UE, Charles Michel a declarat că Bruxelles-ul colaborează în acest sens cu Chișinăul, însă că acesta este un proces complex și nu poate face anumite prognoze sau promisiuni. El a menționat că Uniunea Europeană este gata să primească orice țară care își dorește să facă parte din lumea civilizată și împărtășește valorile occidentale.