Consiliul Suprem de Securitate a constatat faptele de escaladare a situației din regiunea transnistreană și a venit cu mai multe recomandări către instituțiilor publice. În acest sens, Maia Sandu a solicitat creșterea intensității verificărilor circulației în adiacența zonei de securitate, creșterea intensității patrulării și verificărilor pe teritoriul Republicii Moldova și la frontieră, creșterea nivelului de alertă în ceea ce privește securizarea obiectivelor de infrastructură critică, creșterea nivelului de alertă a tuturor instituțiilor responsabile de asigurarea ordinii publice și securității. Anunțul a fost făcut ca urmare a ședinței CSS.

Potrivit președintelui, ceea ce se întâmplă în ultimele 24 de ore în regiunea transnistreană reprezintă o escaladare a tensiunilor.

Pe durata a mai multor săptămâni au fost mai multe alerte cu bombe în școli și instituții medicale. Au urmat exploziile de ieri și azi. Autoritățile R.Moldova urmăresc cu precauție și vigilență evenimentele care au loc pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol. Analizele noastre la această oră arată că există tensiuni între diferite forțe din interiorul regiunii, interesate de destabilizarea situației. Acest lucru vulnerabilizează regiunea transnistreană și crează riscuri pentru R.Moldova. Condamnăm orice provocări și tentative de a atrage R.Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară.  Chișinăul insistă în continuare asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean”, a declarat Sandu.

În acest sens, CSS a constatat faptele de escaladare și a recomandat instituțiilor publice:

  1. creșterea intensității verificărilor circulației în adiacența zonei de securitate;
  2. creșterea intensității patrulării și verificărilor pe teritoriul Republicii Moldova și la frontieră;
  3. creșterea nivelului de alertă în ceea ce privește securizarea obiectivelor de infrastructură critică;
  4. creșterea nivelului de alertă a tuturor instituțiilor responsabile de asigurarea ordinii publice și securității.

Șeful statului a menționat că situația este una complexă și tensionată, iar autoritățile sunt vigilente: „Vom lua toate măsurile necesare pentru prevenirea unor escaladări pentru întărirea securității statului și protejarea cetățenilor noștri. Trebuie să fim calmi, să ne informăm din surse sigure și să evităm distribuirea informațiilor false”.

Atenționăm pe cei care vor acționa în detrimentul stabilității în societate și siguranței cetățenilor. Instituțiile statului vor acționa prompt pentru a opri orice tentativă de acest gen. Aceste tensiuni se întâmplă pe teritoriul necontrolat de-facto de către autoritățile de la Chișinău. Dar acest teritoriu este al R.Moldova, iar acolo locuiesc cetățenii noștri”, a mai spus ea.

La fel, președintele a precizat că R.Moldova nu planifică și nu desfășoară o blocare a regiunii transnistrene: „Rămânem deschiși să continuăm dialogul pentru soluționarea conflictului din regiune într-un mod pașnic, negociat pe cale diplomatică”.

Amintim că așa zisele autorități de la Tiraspol au introdus cod roșu de alertă teroristă timp de 15 zile în regiunea transnistreană în urma exploziilor produse ieri și azi.