Consiliul Național al Partidului Socialist va sprijini inițiativa Președintelui Republicii Moldova cu privire la trecerea la un sistem electoral mixt pentru alegerile parlamentare.

Potrivit unui comunicat de pres[ plasat pe site-ul PSRM,  Consiliul Republican a confirmat poziția partidului privind inadmisibilitatea introducerii sistemului uninominal, care ar face posibilă menținerea la putere a actualei coaliții, condusă de Vlad Plahotniuc.

„Introducerea sistemului uninominal va lansa un mecanism de politicieni corupți și preluarea completă de către grupul oligarhic, contrar bazelor democratice ale unui stat dar și a intereselor cetățenilor Republicii Moldova. Consiliul a sprijinit intenția președintelui de a organiza o reformă politică reală și de a trece la un sistem electoral mixt”, este menționat în comunicatul PSRM. 

Potrivit aceleași surse, mâine deputații socialiști vor înregistra inițiativa de a trece la un sistem electoral mixt în Parlament. 

Amintim că Igor Dodon a propus azi introducerea sistemului mixt pentru parlamentare. Astfel, potrivit șefului statului, 51 de deputați ar urma să fie aleși în baza listelor de partid, iar 50 - în cadrul circumscripțiilor uninominale. Totodată, propune Dodon, cel puțin 25 de circumscripții ar urma să le revină diasporei și regiunii transnistrene.