Rise Moldova scrie că Sediul central din Chișinău al Partidului Socialiștilor s-a aflat până anul trecut în proprietatea unei companii din Cipru, ai cărei beneficiari finali se ascund în spatele a 2 companii offshore, implicate în scandalul Panama Papers.

Potrivit investigației, în Moldova, compania cipriotă a fost reprezentată de familia deputatei PSRM, Alla Dolință.

Socialiștii cheltuiesc peste un milion de lei pe an pentru închirierea celor 40 de sedii din țară, în care se află filialele partidului. O parte din acești bani sunt destinați pentru chiria sediului central al socialiștilor, care este cel mai mare și, implicit, cel mai costisitor oficiu. Cel puțin asta reiese din rapoartele financiare ale partidului depuse la Comisia Electorală Centrală (CEC) în noiembrie 2014. Aici este menționat că închirierea sediului central i-a costat pe socialiști, în perioada campaniei electorale, peste 43.000 de lei.

Imobilul de peste 800 metri pătrați, de cca. 6 mln de lei se află pe str. Serghei Lazo din capitală, unde sunt înregistrate și 2 asociații obștești: Fundația de binefacere „Soluția” și Asociația Obștească „Institutul de Modernizare a Moldovei”, fondate de liderul PSRM, Igor Dodon.

În proprietatea familiei Dolință, imobilul se află din 2007 prin intermediul companiei Foradex Plus, trecut ulterior în proprietatea companiei Vesma-Teh, fondată de Alla Dolință. 

În 2009, deputata a cedat 99% din capitalul social al Vesma-Teh, offshore-ului cipriot HB Strenton Limited, fondat de alte 2 companii offshore: Stateco (Nominees) Limited şi Stateco (Trustees) Limited, implicate în scandalul Panama Papers.

Mai multe detalii cu privire la aceste offshore-uri și afacerile familiei Dolință găsiți în investigația integrală.