Premierul Natalia Gavrilița va merge astăzi în Parlament pentru a cere declararea stării de urgență pe întreg teritoriul R. Moldova pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 24 februarie 2022. Anunțul a fost făcut după ședința Comisiei Situații Excepționale și ședința Guvernului.

„Astăzi în cadrul CSE am decis recomandarea declarării stării de urgență pe întreg teritoriul R. Moldova pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 24 februarie 2022. Voi merge astăzi în Parlament pentru a înainta această propunere, în legătură cu situația de securitate din regiune și asigurarea securității naționale. Pentru perioada stării de urgență se propune instituirea unui regim special de intrare și ieșire din țară, stabilirea regimului psecial de folosire a spațiului aerian și măsuri care să asigure gestionare fluxurilor migraționiste și asigurarea protecției persoanelor refugiate din Ucraina”, a anunțat Gavrilița. 

 

Gavrilița a asigurat cetățenii că instituțiile statului sunt funcționale și activează normal.

Natalia Gavrilița a făcut apel la calm, i-a îndemnat pe cetățeni să se informeze din surse sigure de informație și i-a asigurat că toate instituțiile statului activează în regim normal.

Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, a declarat că Moldova s-a alăturat comunității internaționale și a condamnat agresiunea militară a Federației Ruse.

Celula de criză de la MAEIE monitorizează în regim permanent situația și coordonează operațiunile de evacuare a cetățenilor moldoveni din Ucraina. El a reiterat apelul către cetățenii să nu meargă în Ucraina, iar cei care se află în Ucraina să părăsească imediat țara. Nicu Popescu a mai spus că cea mai mare parte a echipei Ambasadei Republicii Moldova la Kiev și familiile lor sunt în siguranță și, cel mai probabil, au intrat deja în Moldova. Câțiva diplomați au rămas în Ucraina pentru a asigura lucrul diplomatic și pentru a facilita revenirea moldovenilor acasă.

Nicu Popescu a venit cu îndemnul ca persoanele care vin din Ucraina să se direcționeze spre punctele de frontieră pe segmentul controlat de autoritățile Republicii Moldova.