În scrutinul pentru alegerea noi componențe a Dumei de Stat a Federației Ruse au participat 47,81% din alegători, aceasta fiind cea mai mică participare din istoria acestei țări. Potrivit datelor preliminare, partidul puterii a acumulat majoritatea constituțională - 344 din cele 450 de locuri din camera inferioara a parlamentului rus. Nici un partid cu viziuni liberale din Rusia nu a acces în parlament.

Urmărind aseară dezbaterile la https://tvrain.ru/, am reținut o multitudine de explicații a eșecului forțelor democratice în acest scrutin, (de altfel similare cu cele pe care le întâlnim și în spațiul nostru public). De eșecul partidelor democratice se fac vinovați puterea care folosește resursele administrative, oligarhii, presa, dezamăgirea socială, calitatea liderilor politici etc. S-a vorbit despre multe motive, mai puțin despre cele 53% de procente din alegători care au stat acasă în ziua alegerilor, care de fapt sunt adevărații eroi ai zilei. În realitate, majoritatea constituțională în noul parlament rus a fost creata nu de cei care au mers la vot, dar de către cei care au stat acasă.

Voi reveni la realitățile noastre. Se vorbește destul rar de răspunderea cetățenilor pentru starea de lucruri din societatea noastră, deși anume cetățenii sunt cei care prin pasivitatea lor aduc la putere lideri mediocri, creează majorități constituționale monocolore și instaurează guvernări cleptocratice. Din păcate cetățenii nu conștientizează că nu există alegeri fără miză. În realitate lucrurile pot fi influențate, important este ca în ziua când ai posibilitatea să-ți exerciți această influența să nu stai acasă.

Abraham Lincoln spunea "the ballot is stronger than the bullet" (votul este mai puternic de cât glonțul). Odată la patru ani cetățeanul este cel care deține cea mai importanta arma în viața socială socială. Dacă nu folosește această armă în ziua alegerilor, în viitorii patru ani ea va sta agățată în cui și nu va servi la nimic. După alegeri, toate lamentări sunt inutile, de la înjuratul puterii la bucătărie pana la protestele stradale.

La 30 octombrie vom avea cu toți posibilitatea să facem ceva pentru viitorul copiilor noștri. Depinde de fiecare în parte dacă vom folosi această oportunitate sau nu.