„Trupele speciale ale Flotei Militare ruse din Marea Neagră sunt pregătite să fie parașutate la Odesa”, pentru a croi un coridor spre regiunea separatistă a Republicii Moldova, în cazul în care „pacificatorii ruși” vor fi blocați „militar”, a declarat, din senin, generalul Victor Bondarev, președintele Comisiei pentru apărare și securitate din cadrul Consiliului Federației al Adunării Federale a Rusiei.

El atribuie asemenea intenții bizare, alogice, Ucrainei și, „firește” României. „România, membră NATO, nici nu încearcă să ascundă aceste planuri agresive”, afirmă Bondarev, având ca sursă propria imaginație inflamată. Ucraina ar fi discutat scenariul blocadei militare a „pacificatorilor ruși” începând cu anul 2014. Și președintele „proeuropean” al Republicii Moldova ar fi „anunțat public despre un asemenea plan”, iar după formarea unei „majorități proromânești” în Parlament, ar fi mai aproape de realizarea acestuia, a mai afirmat, fără niciun motiv, generalul Bondarev, amintind că Maia Sandu și-a început mandatul cerând retragerea trupelor ruse și transformarea misiunii militare de pacificare în una civilă, scrie Nicolae Negru într-un editorial pentru Ziarul Național.

Din peisajul agresiunii antiruse, imaginate de generalul senator, nu putea să lipsească NATO. România nu s-ar încumeta să blocheze armata rusă fără sprijinul NATO, care, la rândul său, ar lua în calcul o asemenea posibilitate, în cazul unei acutizări serioase a situației în regiune, crede senatorul rus. Care ar fi logica unei asemenea operațiuni miliare, de ce s-ar implica NATO în blocarea trupelor ruse, dacă ele oricum sunt blocate benevol pe îngusta fâșie de teritoriu de-a lungul Nistrului, dl Bondarev nu se obosește să explice, dar avertizează, nitam-nisam, că Rusia va aplica o „lovitură de deblocare”.

Dar trupele ruse sunt libere să plece oricând, Ucraina le deschide imediat un coridor, dacă Moscova își manifestă dorința de a le retrage. Probleme pot apărea dacă trupele ruse își doresc un spațiu de manevră mai mare. Această amenințare fantasmagorică, din senin, de o virulență ieșită din comun chiar și pentru un politician rus, nu e întâmplătoare și trebuie luată în serios. E o continuare a șirului escaladant de acuzații și amenințări fără nicio legătură cu realitatea, cu evidente falsificări ale realității, pe care le face Moscova de la un timp la adresa Chișinăului (dar și a Kievului) pregătind opinia publică pentru un nou război în regiune. Demonizarea politicienilor proeuropeni, a NATO, SUA și UE, inclusiv a României face parte din scenariu, care e similar scenariului ucrainean. În afară de un coridor spre Transnistria, un desant de parașutiști la Odesa, anticipează Bondarev, va asigura și niște „perspective clare în chestiunea Donbasului”.

Să nu ne amăgim: generalul-senator nu ar face declarații cu care nu ar fi de acord Putin. El spune direct ceea ce Putin exprimă voalat, prin metafore, prin articole istorice sofisticate, aluzive. E și un semnal că Mosova este nemulțumită de Maia Sandu, mai cu seamă de participarea ei la Conferința Internațională de la Batumi și semnarea, împreună cu președintele Georgiei, Salome Zourabachvili, și al Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, a unei declarații comune privind efortul conjugat pe calea europeană. Scopul imediat al unor asemenea „articole” e să o timoreze pe Maia Sandu, ca ea să nu mai menționeze, luând exemplu de la Dodon, ilegalitatea aflării trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova și să nu mai pună în discuție scopul lor „pacificator”.

Putin suferă când cineva pune la îndoială caracterul moral al expansiunii ruse.